Managed hosting door True

'Gemeente vertraagt aanleg breedband internet'

 

Borstelmachine

De aanleg van breedband internet via glasvezelkabels dreigt vertraging op te lopen nu sommige gemeenten eisen dat de kabels op minimaal zestig centimeter diepte worden gelegd. Zij beroepen zich ten onrechte op de NEN7171 norm. Aannemers moeten dan terugvallen op de traditionele methodiek met intensief graafwerk. Dat neemt meer tijd en veroorzaakt een grotere overlast binnen gemeenten. Dit stelt kabelproducent Prysmian Draka.

Prysmian Draka stelt dat een snelle uitrol van de Fiber-to-the-Home (FttH)-infrastructuur niet in alle Nederlandse gemeenten mogelijk. Dat komt omdat sommige gemeenten eisen dat kabels op minimaal zestig centimeter diepte worden gelegd. Zij beroepen zich ten onrechte op de NEN7171 norm. Deze richtlijn is volgens het bedrijf alleen van toepassing bij de aanleg van een kabelinfrastructuur in nieuwbouwgebieden en geldt niet voor bestaande bebouwing.

De FttH-projecten in Nederland zijn voornamelijk gericht op de aanleg van snelle glasvezel- breedband verbindingen in dorps- en stadskernen of naar reeds bestaande woningen in de buitengebieden. De overlast als gevolg van graafwerkzaamheden is dan het grootst. De aannemer moet speciale voorzieningen treffen om zijn werkzaamheden uit te voeren. Daarmee zijn kosten gemoeid, die de FttH-projecten in gebieden met bestaande bebouwing aanzienlijk duurder maken.

Borstelmachine

Volgens Prysmian Draka frustreren gemeenten hiermee ook de techniek die het bedrijf in huis heeft om zonder traditioneel graafwerk glasvezelnetwerken aan te leggen. Het betreft hier de RetractaNet-oplossing. Met dit product startten in oktober 2012 Draka, VolkerWessels Telecom en BAM Infrastructuren in opdracht van Reggefiber met de aanleg van een glasvezelnet in de Drentse gemeente Noorderveld. Aannemers en exploitanten van glasvezelnetwerken zouden grote belangstelling hebben voor deze oplossing.

RetractaNet kabels bevatten 24 of 48 glasvezelparen (twee vezels per aansluiting) waarmee respectievelijk 12 of 24 woningen van breedband internet zijn te voorzien. Tijdens de proef in Noorderveld werden de kabels al op 30 cm diepte geïnstalleerd, waardoor de aannemer niet behoefde te graven. Daarna is de installatietechniek geoptimaliseerd door het gebruik van een borstelmachine voor het snel maken van de geul voor de kabel.

'Hierdoor hoeft de straat maar voor korte tijd ’open’. Binnen één werkdag is een straat in een bestaande wijk van glasvezel te voorzien. Deze snelle en effectieve werkwijze levert minder overlast voor de omwonenden op', aldus commercieel directeur Rob van Veen van Draka Kabel.

Minder schade

Glasvezel-lasdoos

Bij de RetractaNet-technologie wordt de kabel in zijn geheel, ongeacht het aantal aansluitingen, over de totale lengte van een straat gelegd. Vervolgens is op elke willekeurige plek een aftak te maken door - via een kleine opening in de kabelmantel - een glasvezelpaar terug te trekken uit de kabel over een afstand, variërend van 50 tot 100 meter. Daarna blazen of duwen de kabelleggers de ’retracted’ glasvezelpaar in een kleinere, vooraf aangebrachte tuinbuis (zogenaamde micro–duct) naar de aan te sluiten woning.

Volgens Van Veen bewijst de RetractaNet aanlegtechniek op 30 cm diepte zich als gemakkelijk, snel, flexibel en betrouwbaar. 'Voor het aansluiten van 11.000 woningen waren de kosten in menskracht en materiaal naar schatting 9 procent lager dan voorheen bij projecten met een traditionele werkwijze.'

Hij wijst er op dat er minder zware machines nodig zijn, minder kabelmateriaal de grond in gaat en minder grondverzetwerk nodig is. 'Bovendien minder diep graven via een borsteltechniek resulteert in minder graafschade, veel minder kunststof in de grond en hoge snelheid van huisaansluitingen.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5208189). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.