Managed hosting door True

Europese landen lopen voorop met Wi-Fi

 

Eind 2014 zijn er wereldwijd 47,7 miljoen publieke Wi-Fi-hotspots. Dit blijkt uit onderzoek van Maravedis Rethink, in opdracht van iPassd. Verder verwacht men dat dit aantal de komende vier jaar doorgroeit naar 340 miljoen, ofwel bijna één Wi-Fi-hotspot voor elke twintig mensen ter wereld in 2018. Nu is dat nog één op de 150.

Uit het onderzoek zijn een aantal opvallende feiten en conclusies te halen. De Wi-Fi-markt is ontwikkeld door Europa en Noord-Amerika, maar Azië haalt die regio's in 2018 in. Volgens de analisten van Maravedis Rethink is Europa het Wi-Fi-continent bij uitstek, met momenteel 50 procent van alle hotspots in de wereld. Azië zal ook die positie in 2018 waarschijnlijk hebben overgenomen.

Frankrijk is wereldwijd nu nog de de nummer één met het aantal hotspots, gevolgd door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In 2018 verwacht men dat die volgorde VS, China en Frankrijk wordt. Nederland staat met ruim twee miljoen hotspots op de zesde plaats. China heeft momenteel vijf keer zoveel commerciële Wi-Fi-hotspots dan elk ander land. Momenteel zijn 22,7 miljoen Wi-Fi-hotspots geschikt voor roaming tussen verschillende providers. Dat aantal groeit naar zo’n 289,3 miljoen in 2018.

Wi-Fi wordt ook mobieler, omdat er steeds meer hotspots in vliegtuigen en treinen worden geïnstalleerd. In 2018 beschikt naar verwachting zo’n 60 procent van alle vliegtuigen en 11 procent van de treinen over hotspots. Dit jaar is dat nog maar 16 procent in vliegtuigen en 3 procent in treinen. Het aantal publieke hotspots in woningen groeit verreweg het snelst, van minder dan veertig miljoen in 2014 naar circa 325 miljoen in 2018.

Wi-Fi-revolutie

Het onderzoek van iPass en Maravedis Rethink laat verder zien dat Wi-Fi de structuur van de telecomsector verandert. 50 procent van alle commerciële hotspots wordt tegenwoordig geëxploiteerd door bedrijven waarvan de core business geen telecommunicatie is. Enkele jaren geleden was er nog maar een klein aantal Wi-Fi-leveranciers, nu zijn het er al miljoenen.

In tegenstelling tot de sterk gereguleerde telefoniemarkt is Wi-Fi organisch, sterk in opkomst en faciliterend. Veel minder gereguleerd en eenvoudig door iedereen toepasbaar. Als gevolg daarvan vindt er een machtsverschuiving plaats van de traditionele telecomaanbieders naar bedrijven als cafés, hotels en retailers die in de Wi-Fi-markt stappen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5191979). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.