Managed hosting door True

Kamp wil uitstel veiling UMTS-frequenties

 

Minister Kamp van Economische Zaken is van plan om de veiling van frequenties op de 2100 mHz-band uit te stellen. De 2100 mHz-frequentie, die door Nederlandse providers wordt gebruikt voor het aanbieden van 3G-internet, zou in 2015 opnieuw worden geveild. De providers hebben momenteel tot en met 2016 het recht om de frequenties te gebruiken, maar Kamp wil dat recht eenmalig verlengbaar maken.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. In 2013 vroeg de Autoriteit Consument & Markt (ACM) al aan Kamp om het uitstel te overwegen. Eind 2012 werden verschillende frequentiebanden voor 4G-netwerken geveild en de volledige effecten van die veiling moeten volgens de toezichthouder nog duidelijk worden. Vandaar dat er stemmen opgaan om de veiling van voorganger 3G op te schorten.

Concurrentie

Onderzoeksbureau Kwink Groep concludeert na een evaluatie van de laatste frequentieveiling (4G) dat het nog te vroeg is om te bepalen of deze voor 'effectieve concurrentie' zal zorgen. Het versterken van de concurrentie was namelijk een belangrijk doel van het kabinet. Volgens Kwink Groep is het vierde 4G-netwerk van Nederland, van Tele2, nog niet actief en leidt een veiling van het spectrum dus niet per definitie tot meer concurrentie.

Door het uitstellen van de 2100 mHz-veiling moet het later nog mogelijk worden om te bepalen of bij een nieuwe veiling extra concurrentie moet worden gestimuleerd, bijvoorbeeld door het voordeliger te maken voor nieuwkomers om op frequenties te bieden. De huidige 2100 MHz-vergunningen eindigen op 1 januari 2017. Het is nog onduidelijk voor hoeveel jaar de veiling wordt uitgesteld.

ACM

Op 28 augustus 2014 schreef de ACM in een adviesbrief aan EZ om in overweging te nemen de 2100 MHz-veiling met drie jaar uit te stellen om een gelijk speelveld te creëren voor Tele2.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5183490). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.