Managed hosting door True

América Móvil verkleint opnieuw belang in KPN

Carlos Slim lijkt interesse in volledige overname kwijt te zijn

 

De Mexicaanse telecomaanbieder América Móvil verkleint opnieuw zijn aandeel in KPN. Uit de kwartaalcijfers blijkt dat het bedrijf van miljardair Calos Slim zijn aandeel heeft verkleind van 24,9 procent tot 22,6 procent. Dat lijkt een piëteit, maar het ziet er naar uit dat de Mexicanen de deur voor volledige overname van KPN, die nog op een klein kiertje stond, definitief dichtgooien.

América Móvil houdt met de 22,6 procent net genoeg aandelen in handen om twee man te mogen leveren aan de raad van commissarissen van KPN. Dat kan alleen als het 20 procent van de aandelen in handen heeft. In het laatste kwartaal van 2013 werd het belang verkleind van bijna 30 procent tot 27,1 procent van de aandelen. Daarmee verkleinen de Mexicanen stapsgewijs hun belang in de Nederlandse Telecomoperator. 

Multimiljardair Carlos Slim liet eerder in een interview met persbureau Reuters doorschemeren dat zijn telecombedrijf het belang in KPN ziet als een belegging, waarvan op termijn tegen de juiste prijs afscheid kan worden genomen. Analisten stelden dat door deze opmerking de kans op een nieuw Mexicaans bod op KPN een stuk kleiner is geworden.

E-Plus

In de oorspronkelijke plannen van América Móvil om KPN over te nemen, leek het de Mexicanen vooral te doen om voet aan de grond te krijgen in Duitsland via de Duitse KPN-dochter E-Plus. Maar dat bedrijf werd ingelijfd door het Spaanse Telefonica. Bovendien wierpen KPN-aandeelhouders een beschermwal op. Daarop besloot América Móvil het overnamebod in te trekken. Dat was in oktober 2013. De Mexicanen hadden toen nog een minderheidsaandeel van bijna 30 procent in KPN in handen.

Sommige analisten stelden toen dat de terugtrekking een strategische zet van het Mexicaanse concern zou zijn om op een later moment nog eens een volledige overname te proberen. Nu de Mexicanen in juli 2014 opnieuw hun aandeel verkleinen, lijkt dat scenario van de baan. América Móvil kondigde bovendien onlangs aan dat het voor 743 miljoen euro zijn belang in Telekom Austria uitbreidt tot 50 procent. Daarmee lijkt Slim voor overnames vooral interesse te hebben in andere Europese landen dan Nederland.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5141499). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.