Managed hosting door True

'Wearable op werk vergroot productiviteit'

 

Het gebruik van draagbare meetapparatuur die gekoppeld is aan een netwerk, zogenoemde 'wearables', vergroot de productiviteit en tevredenheid van werknemers. Dat concluderen de Londense universiteit voor management studies Goldsmiths en cloud- dienstverlener Rackspace na gezamenlijk onderzoek. Daarnaast waarschuwen ze voor uitdagingen. Een medewerker die drie wearables gebruikt, verzamelt al gauw tot 30 GB data per week. Dat vormt een uitdaging voor opslag en de belasting van het ict-netwerk van bedrijven.

Voor het onderzoek werd een groep medewerkers uitgerust met een sensor die de hersenactiviteiten meet, bewegingssensoren en apparatuur die de werkhouding analyseert. Bij de onderzoekgroep die de wearables drie weken lang gebruikte, nam de productiviteit met 8,5 procent toe en de tevredenheid over de werkgever steeg met 3,5 procent.

Op verschillende momenten tijdens het onderzoek liet de data, afkomstig van de verschillende apparaten, een toename zien in alertheid en werktevredenheid. Er werden daarnaast ook positieve correlaties tussen blootstelling aan daglicht versus alertheid, duur van de slaap en productiviteit gemeten. De resultaten laten zien dat draagbare technologie, wanneer zij op de juiste manier wordt gebruikt, voordelen kan hebben op het werk. Een andere, belangrijke voorwaarde is dat het gebruik ervan wordt ondersteund door zowel de werknemers als het management en er een juiste ict-infrastructuur gebruikt wordt die alle data kan vastleggen, analyseren en direct toegankelijk kan maken.

Volgens de onderzoekers vormt de verzamelde data een grote uitdaging voor de ict-omgeving van bedrijven. Werknemers die meerdere wearables gebruiken verzamelen volgens de onderzoekers zo'n 30GB aan data per week. Vervolgens moeten die gegevens nog geanalyseerd worden.

Privacy en security

De onderzoekers delen een stappenplan om het succes van wearables op de werkvloer te vergroten. Daarin staat onder meer dat bedrijven die ermee aan de slag gaan, eerst helder moeten hebben wat het doel is, bijvoorbeeld productiviteit verhogen of de tevreden van medewerkers vergroten. Daarnaast is het belangrijk om de juiste apparatuur te kiezen, het project zo goed mogelijk aan te sturen en tijdig te communiceren met belanghebbenden.

Volgens de onderzoekers spelen privacy- en beveiligingsvragen een minder grote rol dan aanvankelijk werd gedacht. Medewerkers zijn door het gebruik van mobiele apparaten bekend met zakelijke inmenging in de privé-sfeer.

'De crux van draagbare technologie is hoe deze apparaten gebruikt kunnen worden ter verbetering van iemands leven. Dat kan zijn op het gebied van gezondheid, fitness, focus, concentratie, productiviteit en zelfs werktevredenheid', legt Nigel Beighton, cto Europa van Rackspace uit. 'Maar het gaat niet zozeer om het apparaat an sich. Het gaat om de data en de waardevolle inzichten die de gegevens voor de gebruikers zelf kunnen opleveren, maar ook voor de bedrijven waar ze werkzaam zijn. In essentie gaan draagbare technologie en big data hand in hand.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5093372). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.