Managed hosting door True

Zachte winter versnelt 4G-uitrol Vodafone

 

Telecomleverancier Vodafone meldt dat het voor het einde van september 2014 een landelijk dekkend 4G-netwerk heeft opgeleverd. Daarmee loopt het een half jaar voor op de oorspronkelijke planning (oplevering april 2015). Het bedrijf zegt door de zachte winter en slimme inzet van frequenties en techniek de oplevering van het nieuwe 4G-netwerk te versnellen. Op dit moment dekt het 4G-netwerk van Vodafone 82 procent van Nederland, meldt het bedrijf.

De zachte winter, zonder vorst in de bodem, maakte het volgens de leverancier eenvoudiger om masten aan te sluiten op het vaste netwerk in de grond. Om zoveel mogelijk klanten zo snel mogelijk 4G te bieden, zet het telecombedrijf ook een combinatie van lage (800Mhz) en hoge (1800Mhz) frequenties in.

Vodafone: 'Lage frequenties reiken verder, waardoor minder zendmasten nodig zijn. Met hoge frequenties wordt capaciteit gerealiseerd op drukke locaties. Daarnaast voorzien we als enige provider ons mastenpark van zowel AIR-antennes als Remote Radio Head-technologie.' Volgens Vodafone levert dat per mast 30 procent meer dekking op dan reguliere antennes die andere providers gebruiken. 

Vodafone kon deze technieken breder inzetten dan initieel gepland, dankzij geld dat beschikbaar kwam uit Project Spring. Daarin is vastgelegd dat de telecomaanbieder tussen 2014 en 2017 270 miljoen euro investeert in de netwerkinfrastructuur. Dat bedrag komt bovenop de reguliere netwerk- en ict-investeringen van 250 miljoen euro per jaar.

Geen vorst

Rob Shuter, ceo Vodafone Nederland: 'Het gebruik van 4G groeit heel snel. Daarom hebben we samen met de netwerkpartners ontzettend hard gewerkt om 4G versneld beschikbaar te maken voor heel Nederland. De zachte winter zonder bevroren bodem maakte het veel eenvoudiger om masten aan te sluiten op het vaste netwerk in de grond. En dat werpt zijn vruchten af, want steeds meer Nederlanders kunnen inmiddels 4G van Vodafone gebruiken. De komende maanden zullen we twee keer zoveel 4G-masten activeren als oorspronkelijk gepland.'

Concurrent KPN meldde eind maart 2014 dat het zijn 4G-netwerk nagenoeg volledig heeft uitgerold.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5089726). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.