Managed hosting door True

Banken breiden mobiele apps flink uit

Stabiliteit systemen moet beter

 

Vrouw met smartphone

Het aantal functionaliteiten in apps voor mobiel bankieren is in een jaar tijd gemiddeld met tweederde gegroeid. De app van ABN Amro heeft de meeste functionaliteiten. ING boekte de grootste vooruitgang. De Rabobank-app wordt het meest gebruikt, maar het minst gewaardeerd. Banken noemen het verbeteren van de stabiliteit van betalingverwerkende systemen en de systemen waarop de apps draaien, als belangrijkste verbeterpunten. Dat blijkt uit een vergelijking van banken-apps door Banken.nl.

'Over de hele linie is het aantal in-app mogelijkheden met 66 procent toegenomen. Daarmee geven banken gehoor aan de wens van de klant om steeds meer zaken via een smartphone of tablet te kunnen regelen', stelt Banken.nl, een platform voor professionals in de bankenwereld. Het is de tweede keer dat die organisatie de mobiele apps onder de loep heeft genomen. Het onderzocht de banken-apps op 46 functionaliteitscriteria. Daarbij ligt de nadruk op functionaliteit en klanttevredenheid.

De onderzoekers: 'De verbeteringen in de apps richten zich met name op personaliseren, communiceren en het verbeteren van het gebruikersgemak. Zo kan de gebruiker rekeningen een naam geven en een foto toevoegen, kan een foto of bericht worden meegestuurd met een betaling en kan worden bepaald welke rekeningen zichtbaar zijn en in welke volgorde deze staan.'

Volgens de onderzoekers ontwikkelt de mobiele apps zich steeds meer als een tweerichtingscommunicatiekanaal waar klanten niet alleen berichten van de bank ontvangen, maar ook vragen kunnen stellen. 'Ten slotte zijn tal van functies toegevoegd om het gebruikersgemak te verbeteren zoals de reply-betaling, waarbij de gegevens van een eerdere betaling eenvoudig kunnen worden hergebruikt.'

Stabiliteit

Een belangrijk verbeterpunt dat de banken noemen is de stabiliteit van de systemen die de betalingen verwerken en de systemen waarop de apps draaien.

Net als in 2013 beschikt ABN Amro over de meest uitgebreide app (zie grafiek). De app onderscheidt zich door een overzicht van toekomstige incasso’s en periodieke overboekingen, uitgebreide mogelijkheden om rekeningen en betalingen te personaliseren en bankmail waarmee klanten persoonlijke één-op-één beveiligde e-mails kunnen ontvangen en versturen.

De mobiel bankieren-app van ING is ten opzichte van 2013 flink uitgebreid met een verdubbeling van het aantal functies. Daarnaast blijft de app van ING het best gewaardeerd in de App Store. De Rabobank-app wordt het meest gebruikt van alle mobiel bankieren apps in Nederland. 'Toch blijft de app van Rabobank in vergelijking met de andere apps achter in het aantal functies en waardering', concludeert Banken.nl.

Mobiel bankieren versus website

De onderzoekers: 'In 2013 is het gebruik van mobiel bankieren verder toegenomen en laat daarmee internetbankieren ver achter zich. Waar we vroeger één keer per week ons saldo bekeken, loggen we nu dagelijks in op onze mobiele app.' Ter illustratie schetsen ze de situatie bij ABN Amro in december 2013. Klanten logden die maand zo'n 39 miljoen in via een app op de tablet of mobiele telefoon. Voor internetbankieren via de website kwam de teller op zeventien miljoen log-ins uit.

Over het onderzoek

Voor het ‘Mobiel Bankieren App Vergelijking’-onderzoek zijn de mobiel bankieren-apps van Nederlandse banken beoordeeld aan de hand van 46 functionele criteria. Onder meer onderwerpen als betalingsmogelijkheden, gebruikersgemak, mogelijkheden tot personalisatie en klantbeoordelingen zijn uitgebreid onder de loep genomen. Alle banken die beschikken over een mobiel bankieren-app hebben meegewerkt aan het onderzoek.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5030747). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Vacatures bij ING

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.