Managed hosting door True

4G-netwerk stoort op televisiesignaal

 

De uitrol van 4G-netwerken kan storingen opleveren in televisiebeelden. Daarvoor waarschuwde Agentschap Telecom al in zijn nieuwsbrief van september vorig jaar, maar nu 4G op steeds meer locaties wordt gebruikt, nemen diverse kabelmaatschappijen de waarschuwing over.

De 4G-netwerken bieden een flink hogere snelheid voor mobiel bellen en internetten. De nieuwe generatie mobiele telefoons, dongels en basisstations voor dat netwerk, maken onder meer gebruik van de 800 MHz-band. Dat is dezelfde frequentie die wordt gebruikt bij kabeltelevisie en dat kan voor storingen zorgen. Uit Europees onderzoek van een aantal jaren geleden, leek de storingskans ruim 45 procent te zijn, maar uit onderzoek van Agentschap Telecom en Universiteit Twente is de kans significant kleiner: 0,17 procent, oftewel gemiddeld zeven keer per jaar per aansluiting.

Meer storingen

De kans op storing kan worden verkleind door betere kwaliteit coaxkabels en -stekkers te gebruiken. Kabelmaatschappijen kunnen ervoor kiezen om de meest populaire televisiezenders in een ander deel van de kabelbandbreedte onder te brengen. De kabelbedrijven hebben al afspraken gemaakt met mobiele providers om problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Verwacht wordt dat de kans op storingen de komende jaren alleen maar toe zal nemen als meer mensen gebruik gaan maken van het 4G-netwerk.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4997994). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.