Managed hosting door True

Vertrouwenscommissie moet BTG redden

Meerderheid leden wil met schone lei beginnen

 

Tijdens de afgelopen bijzondere algemene ledenvergadering (alv) heeft een meerderheid van de zogenaamde ‘gewone’ leden van de Nederlandse Vereniging voor Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG) een vertrouwenscommissie aangesteld. Deze commissie brengt advies uit over de bestuurlijke procesgang en de toekomstige koers van de vereniging, waarover de leden op een nieuwe alv in april kunnen stemmen. Dat moet een einde maken aan het geruzie. De kritische kascommissie is ontbonden; de geschorste directeur/bestuurder Richard den Uijl komt niet meer terug, net als de raad van toezicht.

Het doel van de instelling van de commissie is om de continuïteit en het geschonden vertrouwen terug te brengen bij alle leden van de BTG en commerciële dochteronderneming TGG. Opmerkelijk is echter dat tijdens de afgelopen ledenvergadering op 23 januari jongstleden de BTG- jaarrekening 2012 is goedgekeurd, decharge is verleend aan het BTG-bestuur over 2012 en de kascommissie ontbonden is. De kascommissie had de leden eerder juist gemeld gèèn decharge te willen verlenen over het gevoerde financiële beleid van de BTG in 2012. Daaraan lag een conflict ten grondslag waarbij dochteronderneming TGG, waarin miljoenen euro's omgaan, de kascommissie geen helder inzicht wilde verschaffen in de financiële handel en wandel.

De TGG werd daarin het afgelopen jaar gesteund door de raad van toezicht van de BTG, onder leiding van Dick van Schooneveld (ex-Stratix). De rvt schorste, ondanks een steunbetuiging, zelfs directeur/bestuurder Richard den Uijl toen deze met een financieel expert een boekenonderzoek wilde laten uitvoeren bij TGG. Nadat de kascommissie het vertrouwen in de rvt had opgezegd, besloten de rvt-leden terug te treden en zich niet herkiesbaar te stellen. De vertrouwenscommissie neemt nu de taken van de rvt op interim-basis waar.

Schoon schip

De geschorste directeur/bestuurder Richard den Uijl ruimt definitief het veld; oud-bestuurder BTG-voorzitter Jan Smeding is tijdens de ledenvergadering aangesteld als de nieuwe interim bestuurder. Den Uijl was nog niet bereikbaar voor een reactie.

Bram Cool, lid van de inmiddels opgeheven kascommissie van BTG en werkzaam bij Ezwim, zegt niet in de pers te willen en verwijst voor commentaar door naar BTG. Daar gaf Jan van Alphen, ict-manager van UMC Utrecht en lid van de vertrouwenscommissie aan dat het een 3,5 uur durende, pijnlijke vergadering is geweest, 'waarbij geprobeerd is om op een nette manier schoon schip te maken. Er is de afgelopen tijd veel discussie geweest over de rol van de BTG en de relatie met de TGG maar in de ogen van veel leden is die zijn doel voorbijgeschoten. De verhoudingen zijn hierdoor ernstig verstoord geraakt binnen de BTG en met de TGG en daar moest een einde aan komen.'

Schone lei

Volgens Van Alphen kan er door het vertrek van zowel de directeur/bestuurder als de rvt weer met een schone lei worden begonnen en is het belangrijk om de twee voornaamste doelen van de BTG weer te benadrukken: de rol van intermediair tussen de (gebruikers)markt en de leveranciers en overheid, en het via de TGG afnemen van diensten, zoals bulkkortingen met telecomoperators. De vertrouwenscommissie, waarin zes leden zitting nemen, zal aangeven hoe het bestuursmodel en de strategie in haar ogen het beste kunnen worden opgezet.

Op de vraag of de commissie dan ook de gerezen vragen over de financiële handel en wandel bij TGG gaat bekijken, zegt hij: 'Het functioneren van de TGG zal in het advies worden meegenomen.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4982934). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.