Managed hosting door True

Deloitte: Wearables in zorg worden big business

 

Google Glass

Google Glass

De opkomst van wearables, gadgets die op het lichaam worden gedragen, neemt in 2014 toe en worden vooral ingezet voor medische doeleinden. Online opleidingen en cursussen zijn daarnaast een snel groeiende trend in onderwijslandschap, maar zullen op korte termijn geen bedreiging vormen voor de traditionele onderwijsvormen. Dit zijn enkele voorspellingen van adviesbureau Deloitte over ontwikkelingen en trends binnen de wereldwijde technologie-, media- en telecombranche (TMT).

Deloitte verwacht dat de grote belangstelling van consumenten voor wearables zorgt voor een wereldwijde omzet van drie miljard dollar in 2014. Vooral de inkomsten uit de verkoop van smart glasses dragen voor een groot deel bij aan deze omzet. ‘Hoewel de markt van wearables nog in de kinderschoenen staat, zijn er al veel concrete voorbeelden waaruit wij kunnen opmaken dat dit een groeimarkt is’, zegt Erik-Jan Gelink, directeur binnen Deloitte TMT en expert op het gebied van digitale ontwikkelingen. ‘Zo kennen wij allemaal de bekende wearables die bij het sporten gebruikt worden, zoals een hartslagmeter, gps-bepaling of een stappenteller. Wij verwachten dat de echte groeimarkt in de wearables voor medische toepassingen zit, bijvoorbeeld het meten van bloedsuiker of bloeddruk.’

Toename e-visits

Deloitte voorspelt verder dat er in 2014 honderd miljoen e-visits plaatsvinden wereldwijd, wat een toename betekent van 400 procent ten opzichte van 2012. E-visits zijn virtuele huisartsbezoeken op speciaal beveiligde portals via vertrouwelijke netwerken. Door veranderingen in technologie en telecominfrastructuur en de stijgende zorgkosten, neemt het aantal e-visits vanaf 2014 verder toe.

Gelink: ‘In de toekomst is een koppeling tussen de door wearables verzamelde gegevens en e-visits goed mogelijk. De data die wordt verzameld via wearables kan rechtstreeks in de cloud worden opgeslagen, waar de gebruiker kan bepalen wie er toegang toe heeft. Artsen krijgen op deze manier veel uitgebreidere data van hun patiënten. Wel zijn er bij deze koppeling twee belangrijke aandachtspunten: de security en privacy van patiëntgegevens en het stellen van de juiste diagnoses uit de enorme hoeveelheden verkregen data.’

MOOCs geen bedreiging

Een andere voorspelling van Deloitte is dat de mogelijkheid om online cursussen en opleidingen (massive open online courses, MOOCs) te volgen op korte termijn geen bedreiging zullen vormen voor het traditionele onderwijs, maar wel een steeds grotere rol gaan spelen. Zo verwacht Deloitte dat in 2020 10 procent van het aantal cursussen online wordt gevolgd.

‘Leerlingen die naast het volgen van een cursus of opleiding ook op zoek zijn naar het sociale component van onderwijs, zullen nog altijd kiezen voor de traditionele vorm van studeren’, vervolgt Gelink. ‘Echter, door het belang van het levenslang studeren stijgt het aantal leerlingen boven de 25. Wij verwachten dat MOOCs vooral interessant zijn voor oudere leerlingen, die minder geïnteresseerd zijn in de sociale elementen maar wel willen bijleren. Wanneer het online aanbod van cursussen toeneemt en deze ook geaccrediteerd worden, vormen MOOCs een serieuzere bedreiging voor het traditionele onderwijs.’

Andere voorspellingen

In totaal heeft Deloitte veertien trends benoemd voor 2014. Andere voorspellingen betreffen de verdubbeling van betaalde televisie, de waardestijging van rechten voor het uitzenden van sportwedstrijden en de snelste groei in smartphonepenetratie onder 55-plussers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4974920). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.