Managed hosting door True

Werknemer overtreedt vaker BYOD-beleid

 

BYOD

57 procent van de Nederlandse werknemers van 21 tot 32 jaar kiest ervoor om beleidsregels te breken als deze gaan over het beperken van het zakelijke gebruik van privétoestellen (bring your own device, byod), cloudopslagdiensten en ‘wearable devices’. Wereldwijd gaat het om 51 procent. Dit blijkt uit onderzoek van securityleverancier Fortinet onder 3200 werknemers uit twintig verschillende landen. Fortinet concludeert dat Generatie Y de hakken in het zand zet tegen bedrijfsbeleid rond privétechnologie op de werkvloer.

Het onderzoek bekijkt hoe Generatie Y omgaat met het overtreden van beleidsregels van het gebruik van privétoestellen, persoonlijke cloudopslagdiensten en nieuwe, ‘slimme’ gebruiksvoorwerpen, zoals smart watches, Google Glass en auto’s met internetverbinding. Uit het onderzoek blijkt een toename van 42 procent in de bereidwilligheid om gebruiksregels te overtreden ten opzichte van een soortgelijk onderzoek dat Fortinet vorig jaar uitvoerde. Het nieuwe onderzoek beschrijft ook in hoeverre Generatie Y het slachtoffer is van cybercrime op hun privétoestellen, in hoeverre men bekend is met bedreigingen en de veelvoorkomende gewoonte van deze groep om bedrijfsinformatie op te slaan in persoonlijke cloudaccounts.

Overtreding is sterke trend

Ondanks de positieve instelling van de respondenten over het feit dat hun werkgever voorziet in een byod-beleid, en 45 procent van hen van mening is dat dit hen ‘krachtiger’ maakt (37 procent in Nederland), zegt 51 procent van hen dat zij elke beleidsregel zouden overtreden die het gebruik van privétoestellen verbiedt op het werk of voor werkdoeleinden. In Nederland komt dit aantal neer op 57 procent.

Deze bereidheid om maatregelen te negeren die tot doel hebben om zowel de werknemer als de werkgever te beschermen, komt ook terug op andere vlakken van privégebruik van it. Zo zegt 36 procent van de respondenten die een eigen, persoonlijke cloudopslagdienst, zoals DropBox, gebruikt voor werkdoeleinden, dat zij regels die dit willen voorkomen zouden overtreden. In Nederland is dit ietsje minder, namelijk 33 procent. Wat betreft nieuwe producten die mode, accessoires en gebruiksvoorwerpen combineren met (internet)technologie, zoals Google Glass en slimme horloges, is bijna de helft, namelijk 48 procent wereldwijd (maar 35 procent in Nederland) van de respondenten bereid om beleidsregels te overtreden die het zakelijke gebruik daarvan willen beperken.

Wearable devices

Naast draagbare computers zoals smartphones en tablets komen er ook steeds meer ‘slimme’ producten die draagbaar zijn, in de zin van de Engelse term ‘wearable’. Voorbeelden hiervan zijn horloges en brillen, maar ook kleding en andere gebruiksvoorwerpen, met internetverbinding en communicatietechnologie. De vraag hoe lang het zal duren voordat dergelijke producten gemeengoed worden op het werk of voor werkdoeleinden, antwoordt 16 procent van de respondenten ‘nu’ en nog eens 33 procent van hen ‘zodra deze producten goedkoper worden’.

In Nederland zijn we iets behoudender en zijn de percentages respectievelijk 8 procent en 32 procent. Slechts 8 procent van alle deelnemers, en 13 procent in Nederland, denkt niet dat deze producten ooit gemeengoed worden op de werkvloer.

Persoonlijke clouddiensten

Maar liefst 89 procent van de deelnemers aan het onderzoek heeft een privéaccount bij tenminste één cloudopslagdienst. In Nederland heeft 74 procent van de ondervraagden een privé cloudaccount. Daarvan heeft 41 procent een account bij DropBox, wereldwijd ligt dat op 38 procent. Wereldwijd gebruikt 70 procent het privéaccount voor werkdoeleinden, in Nederland slechts 41 procent. Eén op de acht van hen bevestigt dat zij werkgerelateerde wachtwoorden in deze accounts opslaan, 16 procent van hen slaat financiële gegevens op, 22 procent bedrijfskritische, privacygevoelige documenten zoals contracten en bedrijfsplannen (18 procent in Nederland) en 33 procent van hen slaat klantengegevens op in de persoonlijke cloudopslagdienst. In Nederland is dit slechts 8 procent.

Bijna een derde (32 procent) van de gebruikers van cloudopslagdiensten zegt dat zij de cloud volledig vertrouwen voor het opslaan van hun privégegevens, terwijl slechts 6 procent de clouddiensten wantrouwt. In Nederland zijn deze cijfers respectievelijk 21 procent en 14 procent.

Gevolgen aanvallen

Op de vraag of hun toestellen ooit zijn aangevallen door cybercriminelen of malware en wat de gevolgen daarvan waren, antwoordt ruim 55 procent van de respondenten dat er een aanval heeft plaatsgevonden op hun persoonlijke pc of laptop (43 procent in Nederland). Ongeveer de helft van deze aanvallen had negatieve gevolgen, zoals verlaagde productiviteit of verlies van privé- of bedrijfsgegevens.

Aanvallen vinden veel minder plaats op smartphones (19 procent wereldwijd en 14 procent in Nederland), en zorgen maar een beetje meer voor extra verlies van data of productiviteit, dan bij het verlies van pc’s en laptops. Dat is verrassend aangezien veel meer respondenten de verantwoordelijkheid hebben over een smartphone dan over laptops of pc’s. Hetzelfde percentage geldt voor tablets (19 procent wereldwijd en 13 procent in Nederland), maar met een grotere impact, aangezien 61 procent (47 procent in Nederland) van deze aanvallen ingrijpende gevolgen had.

Werkgever niet inlichten

Een van de verontrustende bevindingen van het onderzoek is dat 14 procent van de respondenten zegt dat men de werkgever niet op de hoogte zou brengen als er inbreuk werd gemaakt op een privétoestel dat men zakelijk gebruikt. In Nederland scoren we nog hoger, maar liefst 27 procent van onze jonge werknemers zouden in dit geval hun werkgever niet op de hoogte stellen.

Het onderzoek keek ook naar de ‘bekendheidniveaus’ voor verschillende beveiligingsrisico’s. Daaruit blijkt dat er twee tegenovergestelde extremen zijn: volledige onwetendheid en volledige bekendheid. Het gebied daartussen bestaat uit gemiddeld 27 procent van de respondenten met een minimale kennis van de risico’s (33 procent in Nederland). Op vragen over bedreigingen zoals apt’s, DDoS, botnets en pharming, lijkt 52 procent helemaal niet bekend te zijn met dergelijke bedreigingen (71 procent in Nederland). Voor de it-afdelingen is er dus nog veel werk te verzetten om betere voorlichting te geven over de bedreigingen en de gevolgen daarvan.

Byod verbetert bekendheid

Het onderzoek wijst ook op een directe correlatie tussen byod-gebruik en bekendheid met de risico’s. Hoe vaker byod voorkomt, hoe beter het personeel de risico’s begrijpt. Dit is een positieve bevinding voor organisaties die overwegen of/wanneer men beleidsregels, tegelijkertijd met risicotrainingen, wil invoeren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4903071). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.