Managed hosting door True

Agentschap Telecom pakt kabelvernielers aan

2012: 37.400 graafschades gemeld

 

Agentschap Telecom gaat dit jaar extra controles uitvoeren bij bedrijven die veel graafschade veroorzaken. Het gaat om dertig bedrijven die in 2012 bij elke zeven graafbewegingen minimaal één keer een schade veroorzaakt hebben aan kabels of leidingen in de grond. Daardoor kunnen stroom, ict, water en gas uitvallen. Wie niet zorgvuldig graaft krijgt een boete die kan oplopen tot 250.000 euro. In 2012 zijn er 37.400 schades gemeld ontstaan tijdens graafwerkzaamheden. Dat is ruim 7 procent meer dan in 2011.

Agentschap Telecom verwacht met deze gerichte controles de graafschades in Nederland te verminderen. Door het vernielen van kabels en leidingen ontstaat er grote overlast of zelfs gevaarlijke situaties. Stroom, ict, water en gas kunnen uitvallen, en soms moeten complete straten worden ontruimd vanwege een gaslek. Daarnaast zorgen de schadegevallen voor veel kosten, aldus de instantie.

Om welke dertig bedrijven het gaat wil het agentschap niet vrijgeven. 'Wij doen niet aan 'naming en shaming', zegt een woordvoerster. 'Daarmee schieten we ook ons doel voorbij. We willen vooral een belangrijk signaal afgeven dat de situatie verbeterd moet worden. Want het gaat om de hele ketenverantwoordelijkheid: soms heeft een bedrijf een verkeerde kaart van een netbeheerder gekregen, of blijken in een stuk grond de kabels toch anders te lopen dan stond aangegeven.'

Boete

Agentschap Telecom houdt in Nederland toezicht op alle bedrijven die in de graafketen actief zijn. Door de stijging van de graafschades richt het agentschap zich de komende periode vooral op de dertig relatief grootste veroorzakers van graafschade. Tijdens de controles wordt gekeken of een bedrijf voldoet aan de eisen. Ook worden de onderliggende contracten onderzocht om na te gaan of de opdracht zorgvuldig is verstrekt en alle betrokken partijen hun rol in het graafproces goed uitvoeren. Tevens helpt het agentschap de bedrijven te zorgen dat het proces van zorgvuldig graven beter wordt nageleefd. De controles kunnen leiden tot boetes van maximaal 250.000 euro.

Regels

Voordat een machine in de ondergrond mag werken, moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Zo dient altijd vooraf een melding te zijn gedaan van de werkzaamheden bij het Kadaster en moet altijd de gebiedsinformatie op de graaflocatie aanwezig zijn waarop de ligging van de kabels en leidingen is aangegeven. De kabels moeten daarnaast worden opgezocht door het graven van een proefsleuf of met moderne technieken zoals een radar.

In de gaten

De Nederlandse bodem zit zo vol met kabels en leidingen dat graafschade nooit helemaal te voorkomen is, aldus het Agentschap Telecom. Gemiddeld levert een op de tien graafbewegingen nu een schade op. Recent is door de sector zelf als norm gesteld dat een op twintig haalbaar moet zijn, of te wel een halvering. Volgens het agentschap is deze  norm een goed middel voor de betrokken partijen om elkaar aan te spreken hoe dit doel wordt bereikt. Zelf zal het ook in 2014 de dertig grootste schadeveroorzakers in de gaten blijven houden totdat duidelijk is geworden dat het aantal schades is teruggedrongen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4881847). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.