Managed hosting door True

América Móvil wil KPN volledig overnemen

 

Strijd

Het Mexicaanse telecomconcern América Móvil wil het Nederlandse ict-bedrijf KPN volledig overnemen. Naar aanleiding van de verkoop van het Duitse E-Plus aan het Spaanse Telefónica heeft América Móvil zijn afspraken met KPN opgezegd. Hierin was vastgelegd dat het Mexicaanse bedrijf niet meer dan 30 procent van de aandelen van KPN zou verwerven. Nu deze afspraak van tafel is, doet América Móvil een bod van 2,40 euro op alle uitstaande KPN-aandelen.

Met dit bod trekt América Móvil 7,2 miljard euro uit voor het overige deel van KPN. Het Mexicaanse telecomconcernbetaalde eerder al acht euro voor een aandeel en wist hiermee het belang in KPN op te krikken naar 29,8 procent. Het nieuwe aanbod van América Móvil is onder voorbehoud, tot het bedrijf een meerderheid heeft verworven in KPN. Zodra de 50 procent aan aandelen gehaald is, wordt het bod definitief.

Morgan Stanley en E-Plus

Het afgelopen jaar rommelde het nogal tussen KPN en América Móvil. Dit ontstond nadat América Móvil zijn aandeel in KPN van 4 naar 28 procent wilde uitbreiden. Als reactie hierop nam Morgan Stanley, naar verluidt op verzoek van KPN, 10 procent van de aandelen van het Nederlandse telecomconcern over. Ook zette KPN zijn Duitse dochter E-Plus in de etalage. Het mocht niet baten want verschillende aandeelhouders accepteerden het bod van América Móvil.

Intussen kreeg KPN het moeilijker en moeilijker. Het aandeel zakte steeds verder weg en er was extra geld nodig om het bedrijf overeind te houden. KPN moest in gesprek met zijn grootste aandeelhouder, América Móvil, en het Nederlandse bedrijf kreeg toestemming om vier miljard euro aan extra kapitaal te gaan vergaren. Onderdeel daarvan was een claimemissie van drie miljard euro. Dit werd goedgekeurd door de KPN-aandeelhouders.

Aan deze afspraken waren echter wel strenge voorwaarden verbonden. Eén daarvan was dat América Móvil zijn belang in KPN onder de 30 procent zou houden, een andere was dat het Mexicaanse telecombedrijf de afspraken eenzijdig kon opzeggen als andere partijen KPN gedeeltelijk of in geheel wilde overnemen. Door de verkoop van E-Plus aan Telefonica, werden deze afspraken ontbonden en wil América Móvil nu KPN volledig overnemen.

Strategie

Met de overname van KPN wil Carlos Slim profiteren van de gevolgen van de eurocrisis in Europa, waardoor de aandelen van telecomaanbieders relatief goedkoop zijn. Eerder deed hij al pogingen een voet tussen de deur te krijgen bij telecomaanbieders in Italië en Spanje, maar die zijn mislukt.

KPN laat in een officiële reactie weten dat het kennis heeft genomen van het openbare bod door América Móvil. De raad van bestuur en raad van commissarissen van KPN zijn van tevoren op de hoogte gebracht en nemen het in overweging. KPN roept binnen enkele weken een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders bijeen met betrekking tot de verkoop van E-Plus aan Telefónica Deutschland.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4797223). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.