Managed hosting door True

Gezamenlijk Duits 4G-netwerk bespaart 2 tot 5 miljard euro

KPN flirt opnieuw met Telefónica

 

Flirten

Financieel bestuurder Eric Hageman zegt in het Financieel Dagblad dat telecombedrijf KPN nog steeds open staat voor een samenwerking met het Spaande Telefónica in Duitsland. Als beide bedrijven hun 4G-netwerken daar samen zouden voegen, dan bespaart dat twee miljard euro. Als ze in Duitsland volledig samen zouden gaan, dan kon dat wel eens vier tot vijf miljard euro minder kosten met zich meebrengen dan dat ze twee aparte netwerken gaan exploiteren.

Al jaren praten KPN en Telefónica over samenwerking en een overname. Eind vorige eeuw werd er al gesproken en in 2000 kwam het bijna tot een fusie. Voor beleggers was deze fusie zelfs al beklonken. De deal ketste af, maar in 2005 leek KPN alsnog met Telefónica samen te gaan. Dit keer geen fusie, maar een overname ter waarde van twintig miljard euro. Ook dit ging niet door, waarna eind 2009 voor het eerst gesproken werd over een samenwerking tussen beide partijen op de Duitse markt. Uiteindelijk strooide onrust op de financiële markten roet in dit eten.

Vodafone aast op Kabel Deutschland

Hageman laat aan het Financieel Dagblad weten dat er op dit moment geen gesprekken tussen KPN en Telefónica plaatsvinden, maar hij ziet nog wel de grote voordelen die een krachtenbundeling kunnen opleveren. Het scheelt de bedrijven twee miljard euro als er één gezamenlijk 4G-netwerk in Duitsland wordt aangelegd en als beide bedrijven daar volledig samengaan scheelt dit vier tot vijf miljard euro. ‘Wij hebben naar aandeelhouders toe de verplichting om daar serieus naar te kijken’, aldus Hageman.

Het flirtgedrag van KPN volgt nadat bekend werd dat Vodafone de Duitse telecomleverancier Kabel Deutschland wil overnemen. Volgens Hageman is de Europese telecomsector meer dan ooit rijp voor een overnamegolf. Europese telecombedrijven hebben hun aandelenkoersen zien kelderen de afgelopen jaren en de inkomsten staan onder druk. Hageman: ‘Het is logisch dat er een consolidatiegolf komt.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4751918). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.