De frequentieveiling van het Agentschap Telecom voor nieuwe vergunningen voor mobiele telefonie en mobiel internet heeft 3,8 miljard euro opgebracht. KPN, Vodafone, T-Mobile en nieuwkomer Tele-2 zijn er in geslaagd vergunningen te verkrijgen. Het consortium UPC/Ziggo trok zich terug. Bij de veiling werd extra frequentieruimte geveild waardoor de weg vrij gemaakt is voor supersnelle mobiele 4G-toepassingen.
Op dit moment zijn er in Nederland drie bedrijven die met een eigen netwerk mobiele telefonie en mobiel internet aanbieden en daar komt vanaf 2013 Tele-2 als nieuwkomer bij. 'Met de komst van Tele-2 en de extra frequentieruimte die nu beschikbaar is, krijgen innovatie en concurrentie op de markt voor mobiel internet een belangrijke impuls. Er komt meer dynamiek in de markt en er ontstaat meer keuzevrijheid voor de consument. Dit brengt nieuwe kansen voor de telecomsector en de Nederlandse economie', aldus minister Kamp van Economische Zaken in een reactie op de bekendmaking.
De opbrengst van 3,8 miljard euro van de veiling komt ten goede aan de schatkist. De vergunningen voor de diverse frequenties zullen in de loop van 2013 ingaan en hebben een looptijd van 17 jaar.
Tele2
Nieuwkomer Tele2 heeft bij de mobiele frequentieveiling die op 14 december 2012 is geëindigd twee licenties gewonnen in de 800 MHz band. Met de eerder verworven 2600 MHz licentie is Tele2 nu in staat zijn als nieuwe netwerkoperator de mobiele markt te betreden. Tele2 gaat in Nederland daarvoor een nieuw netwerk bouwen op basis van 4G-technologie.
Consumenten en bedrijven zullen daardoor gaan profiteren van hogere mobiele internetsnelheden, betere kwaliteit en lagere prijzen. Deze nieuwe 4G-technologie zal een grote verbetering zijn ten opzichte van het huidige 3G in Nederland en stelt het bedrijf in staat om breedband internet mobiel te maken, aldus Tele2. Het bedrijf heeft in Zweden al sinds 2010 een volledig operationeel 4G-netwerk.
Vodafone
Vodafone Nederland betaalde 1,4 miljard euro voor de frequenties. Het telecombedrijf verwacht vanaf de zomer van 2013 klanten op grote schaal supersnel mobiel internet (4G) te kunnen bieden. In het gekochte pakket zaten ook frequenties die nodig zijn om de huidige diensten voor bellen, sms’en en mobiel internet (2G en 3G) verder te verbeteren.
Volgens Vodafone is 4G de nieuwe generatie mobiel internet en biedt dit een veel hogere snelheid en grotere capaciteit dan het huidige 3G, vergelijkbaar met de internetverbinding thuis of op kantoor. Daardoor worden toepassingen zoals videobellen, realtime gamen en zorg op afstand beter en makkelijker mogelijk, aldus de telco.
Vodafone 4G
KPN
KPN heeft tijdens de frequentieveiling een combinatie van frequentievergunningen voor de Nederlandse markt verworven voor een bedrag van 1,35 miljard euro. Het verworven spectrum stelt KPN in staat de nieuwe generatie 4G LTE mobiele technologie binnen Nederland uit te rollen. Ook kan KPN zijn positie in de 2G (GSM) en 3G (UMTS) technologieën continueren.
De nieuwe 4G LTE-technologie zal al vanaf februari 2013 beschikbaar zijn voor klanten van KPN. Halverwege 2013 zal ongeveer 50 procent van de Nederlandse bevolking gebruik kunnen maken van deze nieuwe dienst. Landelijke dekking wordt bereikt in de tweede helft van 2014. 4G LTE diensten zullen zorgen voor significant hogere snelheden voor onze klanten vergeleken met de beschikbare snelheid die momenteel beschikbaar is over een 3G netwerk, aldus KPN.
T-Mobile
T-Mobile meldt maar liefst 15 nieuwe vergunningen, in verschillende frequentiebanden te hebben verworven. Met het grootste pakket in de 900- en 1800-banden zegt T-Mobile in staat te zijn om snel mobiel internet, met hoge kwaliteit, voor iedereen toegankelijk te maken. De verworven vergunningen in de 1800 band zijn zo afgestemd om de klanten met een high-end smartphone, zoals de iPhone 5, snel van een maximale 4G-snelheid te voorzien.
In totaal heeft T-Mobile 15 vergunningen verworven waarvan drie binnen de 900-band, zes in 1800-band en vijf in de 2600-band. T-Mobile bezit al een netwerk gebaseerd op de 1800 frequentieband, zodat de zes 1800 vergunningen snel ingezet kunnen worden om ook 4G-internet aan te bieden. De vijf vergunningen in de 2600-band noemt het mobiele telecombedrijf een investering in de toekomst gezien de explosieve groei van dataverkeer die naar verwachting de komende jaren zal aanhouden.
UPC en Ziggo
UPC en Ziggo laten in een persverklaring weten af te zien van de aankoop van een spectrumlicentie voor mobiele diensten tijdens de multibandveiling. Zij deden mee via een joint venture. De prijs was volgens UPC en Ziggo te hoog opgelopen in verhouding tot het te verwachten extra rendement dat het in eigendom verwerven van een licentie zou opleveren.
Beide bedrijven hebben reeds ervaring met mobiele dienstverlening en willen dit uitbreiden middels Wifi, bestaande Mvno-overeenkomsten en het in 2010 gezamenlijk verkregen 2,6Ghz spectrum.
Radio
Radiofrequenties zijn de 'grondstof' die telecomaanbieders nodig hebben om een mobiel netwerk te bouwen en uit te breiden. Aangezien de vraag naar die frequenties hoger is dan het aanbod, veilt de overheid deze eens in de zoveel jaar. Tijdens de afgelopen veiling, die liep van 31 oktober tot en met 14 december 2012, konden telecomaanbieders bieden op frequenties in de 800, 900, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz-band. De veertig vergunningen die het Agentschap Telecom nu heeft uitgegeven, zijn 17 jaar geldig.
Lees ook