Managed hosting door True

AIVD adviseert overheid over BYOD

 

Privé smartphones en tablets worden steeds vaker zakelijk gebruikt. Dit brengt veiligheidsrisico's met zich mee. Richt daarom een goede beheerorganisatie in en beperk de keuze van apparatuur die zakelijk gebruikt mag worden. Dit en meer adviseert de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in het rapport 'Bring your own device. Choose your own device' dat vandaag wordt gepubliceerd en dat tot stand kwam in samenwerking met adviesbureau PwC.

Privéapparatuur is gemaakt voor de consumentenmarkt en kent volgens de AIVD daarom niet het gewenste beveiligingsniveau dat nodig is voor zakelijk gebruik binnen de rijksoverheid. Maar met de huidige generatie apparatuur zijn de risico's te beperken om zelfs gerubriceerd materiaal tot 'Departementaal Vertrouwelijk' te kunnen verwerken.

Virtuele werkplek

De installatie van een speciale applicatie op de telefoon of tablet kan het bijvoorbeeld mogelijk maken gegevens binnen een beveiligde omgeving te bewerken en op te slaan. Ook kan gebruik worden gemaakt van een virtuele werkplek op de telefoon of tablet, zodat er zo min mogelijk gegevens op de telefoon zelf achterblijven.

Apparatuur kan acceptabel beveiligd worden, maar dit gaat vaak ten koste van het gebruiksgemak en functionaliteit. Dankzij ontwikkelingen in besturingssystemen en beveiligingsproducten voor smartphones is op termijn een betere beveiliging haalbaar zonder in te leveren op gebruiksgemak en functionaliteit.

Microsoft Bitlocker en Compumatica

Omdat niet alle apparaten hetzelfde zijn, kunnen niet alle beveiligingsmaatregelen op alle apparaten worden geïmplementeerd. De AIVD adviseert overheidsorganisaties dan ook om de keuze van apparatuur die medewerkers zakelijk kunnen gebruiken te beperken tot die modellen die veilig te maken zijn. Op softwarevlak keurde de AIVD onlangs al Microsoft Bitlocker goed en ook kan er beveiligd gebeld worden met Compumatica.

Het advies van de AIVD is gericht op overheidsorganisaties, maar ook andere organisaties kunnen hun voordeel doen met het rapport.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4544970). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.