Managed hosting door True

Nokia snijdt tienduizend banen weg

 

Mobieltjesmaker Nokia kondigt een nieuwe zware sanering aan waarbij het nog eens tienduizend banen schrapt. De fabrikant sluit fabrieken in Finland, Canada en Duitsland. Ook verkoopt het zijn onderdeel Vertu, producent van luxe mobiele telefoons, aan investeringsmaatschappij EQT VI. Nokia liet ook een winstwaarschuwing uitgaan en verwacht dat het verlies in het tweede kwartaal hoger uitvalt dan begroot. Lichtpuntje is de aankoop van partner Scalado, een Zweedse leverancier van beeldapplicaties.

De grootste klappen vallen bij de divisie Devices & Services. Hier wil Nokia aan het eind van 2013 de kosten hebben teruggebracht van vier miljard naar drie miljard euro. In totaal wil Nokia een jaarlijkse besparing van 1,6 miljard euro bereiken. Daar staat tegenover dat de sanering ook leidt tot een eenmalige last van een miljard euro aan het eind van 2013.

De nieuwe ontslagen komen bovenop de ruim dertigduizend banen die het bedrijf de afgelopen tweejaar al heeft geschrapt. Nokia heeft te kampen met sterke concurrentie en reageerde te laat op de smartphone-ontwikkelingen bij bedrijven als HTC, Samsung en Apple.

Topman Stephen Elop heeft ook zijn managementteam opgeschud. Er is een aantal nieuwe directeuren, zoals Juha Putkiranta (operaties), Timo Toikkanen (Mobile Phones) en Chris Weber (verkoop en marketing). Zij vervangen erri DeVard (marketing), Mary McDowell (Mobile Phones) en Niklas Savander (Markets).

Aan- en verkoop

Over de verkoop van Vertu, de fabrikant van luxe mobieltjes uit het Britse Church Crookham, aan investeeerder EQT VI, zijn geen financiële details bekendgemaakt. Bij het in 1998 opgerichte bedrijf werken duizend man.

Nokia gaat zich vooral toeleggen op het versterken van het Lumia-portfolio.Daarvoor is de overname van Scalado, leverancier van imaging software uit Lund, een voorbeeld. De transactie wordt naar verwachting in het derde kwartaal van 2012 afrgerond. Ook hierover zijn geen financiële details geopenbaard.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4530637). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.