Managed hosting door True

Bijna kwart werknemers heeft geen werkplek

 

Vrouw met laptop

23 procent van de Nederlandse werknemers heeft geen vaste, eigen werkplek. Dit blijkt uit het onderzoek 'Ergonomie op de wijzigende Nederlandse werkplek' van leverancier van kantoorbenodigdheden Fellowes. Deze mobiele werkers werken op verschillende plekken en nemen vaak geen gezonde werkhouding aan.

In Nederland heeft slechts 60 procent van de werknemers een eigen, persoonlijk werkplek binnen het bedrijf. De rest heeft een thuiskantoor (17 procent) of is dus mobiele werker (23 procent). Onder de laatste groep vallen mensen die een werkplek delen, een willekeurige werkplek gebruiken of helemaal geen vaste werkplek binnen het bedrijf hebben en op verschillende locaties werken. De meeste mobiele werkers zijn volgens het onderzoek jongere werknemers tussen de 18 en 24 jaar (42 procent).

Voor alle mobiele medewerkers zijn de meest gebruikte plekken een bank (31 procent), aan de keukentafel (29 procent) of in bed (21 procent). Zij werken in veel niet-kantoorgerelateerde omgevingen zoals treinen (12 procent), hotels (12 procent), bussen (4 procent), cafés (2 procent) en zelfs op de grond (3 procent). De afgelopen twaalf maanden heeft bijna een derde (29 procent) van de Nederlanders ondersteuning gebruikt om het zichzelf tijdens het werk comfortabeler te maken. Een kussen om de polsen, rug of voeten te ondersteunen wordt het meest gebruikt (14 procent).

Werkplekbeoordeling

Binnen Europa zijn bedrijven verplicht een werkplekbeoordeling uit te voeren. In Nederland gebeurt dit bij slechts 36 procent. Bij mobiele werkers krijgt maar 7 procent een werkplekbeoordeling. Van de jongere werknemers, de grootste groep binnen de mobiele werkers, zegt 51 procent dat ze trots zouden zijn om voor een bedrijf te werken dat het welzijn van werknemers serieus neemt en daar naar handelt.

Nederlanders zitten gemiddeld 6,7 uur per dag achter een desktop, laptop of tablet. Het is ongezond om voor zo’n lange periode achter een computer zitten. Zo had 58 procent van de medewerkers de afgelopen drie jaar last van kwalen die hier een rechtstreeks gevolg van zijn. Mensen die op een ad hoc basis op meer plaatsen werken, hebben vaker last van computergerelateerde kwalen.

’Ergonomie op de wijzigende Nederlandse werkplek’ is in opdracht van Fellowes uitgevoerd door Dynamic Markets. Het onderzoek is uitgevoerd onder mensen die minstens 25 procent van hun werkweek gebruik maken van een desktop, laptop of tablet. Er zijn 4664 mensen ondervraagd in Groot-Brittannië,Duitsland, Nederland, Spanje, Frankrijk, Italië, Polen en Rusland. In Nederland werden voor dit onderzoek 522 personen ondervraagd.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4517560). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.