Managed hosting door True

KPN blaast overname Caiway af

 

Telecomaanbieder KPN blaast de begin mei 2011 aangekondigde overname van kabelbedrijf Caiway af. Aanleiding zijn de bezwaren van de Nederlandse Mededinginsautoriteit NMa tegen de overname. KPN zou met de aankoop van Caiway regionaal een te groot marktaandeel krijgen op het terrein van digitale televisie, internet en telefonie. Het kabelbedrijf is eigendom van het investeringsfonds Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund (CIF).

KPN kondigde de overname op 2 mei 2011 aan. De netwerkinfrastructuur die Caiway gebruikt, was geen onderdeel van de transactie en zou in handen blijven van investeerder CIF en regionale kabelbedrijven. De overname hing nog op goedkeuring door de NMa. Caiway bedient een zeer versnipperd dekkingsgebied van Aalsmeer tot Gouda en van Den Haag tot de Utrechtse Heuvelrug. Het bedrijf ontstond in 1981 uit een aantal kabelbedrijven uit het Westland.

Een van de bezwaren van de NMa is dat het regionale marktaandeel van Caiway en KPN te groot zou worden. Zo zouden abonnees in bijvoorbeeld Krimpen aan den IJssel nog alleen zaken kunnen doen met KPN. Door de overname zou KPN er ruim 150.000 radio- en televisieklanten, ongeveer 75.000 internetverbindingen en meer dan 30.000 telefoonabonnees bij krijgen. Begin augustus werd duidelijk dat de NMa de overname nader wilde onderzoeken. KPN bevestigde toen nog eens de overname te willen doorzetten.

De investeringsmaatschappij blijft door het afblazen van de deal door KPN zitten met de dienstverlener. Eerdere overnamegesprekken met een andere partij werden eveneens na enige tijd afgeblazen. CIF laat weten op korte termijn geen andere partijen te benaderen. Het fonds zal de huidige strategie voortzetten om Caiway een voorloper te laten zijn op de Nederlandse kabelmarkt. De kabelaar biedt zijn diensten aan over een bijna volledig verglaasd netwerk.

Geloof

De investeerder zegt te geloven in een structurele scheiding van infrastructuur en dienstenlevering.'Een onafhankelijke infrastructuur maakt innovatie en concurrentie mogelijk, waarmee wordt voorzien in een toenemende behoefte aan telecomdiensten in een mobiele samenleving', zegt CIF-directielid Annette Gremmen.

De overname is eenvoudig terug te draaien, doordat in afwachting van de toestemming van de NMa geen veranderingen in het bedrijf zijn doorgevoerd. 'Caiway heeft vastgehouden aan de strategie zoals die er voor de aangekonigde overname lag. De innovatie heeft niet stilgestaan', zegt Gremmen.

Investeringsfonds CIF belegt in communicatie-infrastructuur, zoals zendmasten en kabelnetwerken. De aandeelhouders zijn institutionele beleggers, waaronder pensioenfondsen. CIF wordt beheerd door Bouwfonds Reim, dat deel uitmaakt van de Rabo Vastgoedgroep, een dochteronderneming van de Rabobank Group.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4487314). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.