Managed hosting door True

'Werkplek bestaat binnen 7 jaar uit privéapparaten'

 

Uit onderzoek van ict-dienstverlener Avanade blijkt dat het merendeel van de Nederlandse managers en it-beslissers verwacht dat de werkplek binnen zeven jaar geheel is ingericht met privéapparaten. 20 procent van de Nederlandse respondenten verwacht dat dit zelfs al binnen één jaar gebeurt. Nederland loopt hiermee voor op landen als Duitsland en Frankrijk, waar men verwacht dat de omarming van consumerization of it (CoIT) langer gaat duren.

In Nederland is het gebruikelijk dat privéapparaten worden gebruikt voor werkdoeleinden. Op dit moment zegt 96 procent van de respondenten dat medewerkers hun privéapparaten gebruiken voor zakelijke doeleinden. CoIT brengt volgens Avanade een aantal voordelen met zich mee. Zo zijn medewerkers beter en vaker bereikbaar en is de tevredenheid onder het personeel hoger, omdat medewerkers kunnen werken met apparatuur die ze zelf het prettigst vinden in gebruik. Voor it-afdelingen zijn de toegenomen risico's die het gebruik van privéapparaten met zich meebrengt echter een keerzijde. Bijna tweederde van de Nederlandse respondenten geeft aan dat dit een belangrijk probleem is voor it-afdelingen. Ook het feit dat organisaties te maken hebben met onbeheerdedata vormt een risico. Maar liefst 80 procent van de ondervraagden geeft aan dat CoIT risico's met zich meebrengt op het gebied van veiligheid, privacy en compliance.

Infrastructuur

Bij de overweging in hoeverre medewerkers hun eigen apparatuur ook zakelijk mogen gebruiken, vinden Nederlandse respondenten het minimaliseren van mogelijke risico's (64 procent) van groter belang dan het profiteren van de eventuele voordelen (36 procent). In België wegen beide overwegingen even zwaar (beide 50 procent). Als een organisatie het mogelijk maakt voor medewerkers om eigen apparatuur te gebruiken op de werkplek, dan moet de infrastructuur daarvoor ingericht zijn.

Bijna tweederde van de respondenten geeft aan dat de infrastructuur enigszins moet worden aangepast, tegenover 28 procent die zegt dat er geen wijzigingen aan de infrastructuur hoeven worden doorgevoerd. Dit betekent dat het grootste deel van de organisaties op it-gebied klaar is voor het omarmen van de trend. Opvallend is dat 56 procent van de respondenten aangeeft dat organisaties bereid zijn de infrastructuur aan te passen om CoIT mogelijk te maken, terwijl 44 procent medewerkers juist verbiedt hun privéapparaten op de werkplek te gebruiken.

Technologie sluit niet aan

Medewerkers hebben verschillende redenen waarom ze de voorkeur geven aan hun privéapparaten in plaats van apparatuur die beschikbaar wordt gesteld door de werkgever. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat de geboden technologie niet aansluit bij de wensen van de medewerker, zakelijke apparatuur achterhaald is of dat deze niet gebruiksvriendelijk is. 13 procent van de respondenten geeft aan geen apparatuur aan medewerkers ter beschikking te stellen. Vergeleken met omringende landen is dit percentage hoog (België: 0 procent, Duitsland: 4 procent, Frankrijk: 8 procent). In Nederland wordt er het meest gebruik gemaakt van Blackberry, iPhone en Android.

‘Nederlandse managers en it-beslissers zien voornamelijk voordelen van CoIT en willen medewerkers zoveel mogelijk faciliteren bij het gebruiken van privéapparatejn', zegt Erik Lamers, business development director bij Avanade Nederland. ‘It-afdelingen maken zich zorgen over veiligheidsrisico's, waardoor er een spanningsveld ontstaat. Er komen echter steeds meer bruikbare oplossingen om de uitdagingen op het gebied van privacy en beveiliging te lijf te gaan. Het is zaak voor it-afdelingen om goed op de hoogte te zijn van de behoeften van medewerkers en de manier waarop aan deze behoeften kan worden voldaan. Organisaties kunnen als ze CoIT op een verstandige manier inzetten, voordeel behalen als het gaat om tevredenheid van medewerkers richting werkgever en ict-afdeling, maar ook zeker op competitief vlak.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4450512). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.