Managed hosting door True

Netwerkoffensief Cisco komt laat op gang

 

De meer agressieve strategie van Cisco tegenover concurrenten HP en Juniper komt volgens analisten niet onverwacht. De vraag is echter of het bedrijf van ceo John Chambers het tij kan keren. Volgens die analisten hebben de concurrenten een goed netwerkportfolio opgebouwd toen Cisco de laatste jaren minder focus gaf aan zijn switching en routing business.

John Chambers heeft de laatste jaren meer concurrenten om zich heen gekregen zoals HP, Juniper, Huawei en F5 Networks. Daarom wordt de netwerkgigant gereorganiseerd om sterker te gaan concurreren zonder al te veel bureaucratische rompslomp. Daarbij vervallen 6500 werkplekken, worden managers met pensioen gestuurd en wordt er afscheid genomen van de Flip-cameras. Door de marktomstandigheden en de concurrentie zijn de groeicijfers van Cisco voor het komend kwartaal bijgesteld naar 5 tot 7 procent. Eerder was dat nog 12 tot 17 procent.

Cisco UCS en Juniper QFabric

Chambers zegt nu achter HP-klanten aan te gaan, omdat HP nu zit te tobben over zijn strategie, zoals de toekomst van zijn PSG-divisie. Chambers zegt een goed alternatief te zijn voor HP door de gecombineerde netwerk- en servertechnologie van Cisco's Unified Computing System (UCS). HP heeft als antwoord daarop het HP Converged Infrastructure, dat bestaat uit servers, netwerken en storage. Juniper wordt ook door Cisco op de korrel genomen. Zo zou Juniper niet altijd producten leveren die zijn beloofd.

Juniper wuift de kritiek weg. Zo wordt het nieuwe QFabric-platform van Juniper, waarin honderd miljoen dollar is geïnvesteerd, inmiddels aan klanten geleverd. Dat geldt ook voor de mobiele netwerkoplossing MobileNext. Juniper beschouwt zich als een alternatief voor Cisco en HP. Juniper zegt technologie in huis te hebben op het gebied van edge, datacenter, mobility en security, aldus de leverancier.

3Com en Nortel

Volgens onderzoeksbureau Yankee Group moet Cisco veel heftiger concurreren dan vroeger het geval was. Vroeger nam Cisco het vooral op tegen 3Com en Nortel, die het moesten afleggen tegen de netwerkgigant die onder leiding staan van ceo John Chambers. De laatste jaren echter hebben Juniper, HP, Dell en andere leveranciers een serieus netwerkportfolio opgebouwd, waardoor ze marktaandeel van Cisco hebben weten af te pakken. Dat komt doordat Cisco minder focus gaf op de verkoop en ontwikkeling van switches en routers. Cisco is nu pas wakker geworden en probeert het tij te keren, aldus de Yankee Group.

HP Networking pakt martkaandeel in tweede kwartaal 2011

Volgens analistenbureau Infonetics moet Cisco in zakelijke markt voor switches en routers vooral concurreren met HP en in mindere mate ook met Juniper, Enterays en Extreme Networks. In het tweede kwartaal steeg de verkoop van zakelijke switches met 6 procent naar 4,4 miljard dollar, vergeleken met het eerste kwartaal van 2011. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2011 was sprake van een daling van 3 procent. De meeste vraag is er naar 10G-switches; er was sprake van een stijging van 58 procent vergeleken met een jaar eerder. Cisco leverde 3 procent marktaandeel in, terwijl die van HP met 2 procent steeg. Juniper, Enterays en Extreme Networks haalden dubbele groeicijfers en wisten een paar procent marktaandeel te pakken.

De vraag naar zakelijke routers steeg in het tweede kwartaal met 6 procent naar een omzet van 843 miljoen dollar. Doordat er steeds meer data door het netwerk wordt verstuurd, steeg de vraag naar hoogwaardige routers. Alle leveranciers wisten hun omzet te vergroten, waaronder Cisco ( 3 procent), HP (26 procent), Juniper (14 procent) en OneAccess (40 procent).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4188246). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.