Managed hosting door True

Test telefoondiensten in de cloud: XeloQ

 

Het Nederlandse bedrijf XeloQ biedt uitsluitend cloudtelefoniediensten aan, maar doet dit wel in 60 landen, waaronder uiteraard Nederland.

Bij XeloQ is ook de telefooncentrale een gehoste dienst. Dat wil zeggen dat je zelf geen telefoonlijnen moet hebben voor inkomend verkeer, die zijn afkomstig van XeloQ. In elk van de 60 landen waarin XeloQ actief is, kun je een lokaal inbelnummer aanvragen. Het is ons echter niet bekend of ze eender welk inbelnummer kunnen aanbieden, zoals het overnemen van een reeds bestaand telefoonnummer.

XeloQ beweert een van de goedkoopste aanbieders op het gebied van SIP-telefonie te zijn en claimt gesprekskostbesparingen van 50% tot 90%. Je kunt de tarieven op hun website raadplegen. Voor kleine MKB's en zelfstandigen met hooguit vijf telefoongebruikers krijgt je van XeloQ trouwens de telefooncentrale gratis.

Functionaliteit
De functionaliteit van de gebruikte telefonieserver annex centrale is uitgebreid, en dat is bij internetsystemen steevast zo omdat je nu eenmaal heel wat meer kunt in software dan in hardware zoals ouderwetse PSTN-telefooncentrales. XeloQ bied ondersteuning voor Unified Communications, mobiele internettelefonie en thuiswerkplekken. Het heeft ook een aanbod voor doorverkopers en telecomshops. Het onderdeel Unified Communications loopt via Microsoft Office Communications Server 2007 R2, al begrijpen we dat XeloQ ook bezig is aan een oplossing die werkt via Cisco UC 500. Qua beveiliging ondersteunt XeloQ naast de gebruikelijke SIP-authenticatie via MD5 ook ip-autorisatie. Dat laatste zorgt ervoor dat alleen specifieke ip-adressen of subnets gebruik kunnen maken van SIP-trunks.

Beheer
Het webbeheer van XeloQ biedt weinig instellingen en schijnt vooral te dienen voor accountbeheer. Je kunt je eigen gegevens opvragen en wijzigen, een historiek van gevoerde telefoongesprekken bekijken, instellingen en betalingen bekijken en veranderen, tarieven raadplegen en gebruik maken de Fring Softphone. Daarnaast is er ook nog een apart extensiewebbeheer waarmee je forwarding kunt instellen en telefoonboodschappen naar een bepaald e-mailadres kunt laten doorsturen. Deelconclusie
Het aanbod van XeloQ is erg eenvoudig gehouden en maakt voor de meer geavanceerde UC-functionaliteit gebruik van een Microsoft- of (later) Cisco-specifieke oplossing. Qua beheer blijkt niet veel zelf instelbaar en zul je dus voornamelijk op XeloQ zelf beroep moeten doen. Stabiliteit en geluidskwaliteit waren beide uitstekend tijdens onze testperiode.

Productinfo
Product: Hosted PBX
Leverancier: XeloQ, www.xeloq.nl
Adviesprijs (excl. BTW): 5 euro/extensie/maand

Johan Zwiekhorst, Data TestLab

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3734435). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.