Managed hosting door True

Test serie: Telefoondiensten in de cloud

 

We testten vier aanbieders van complete cloud SIP-telefoniediensten voor het mkb, dus inclusief telefooncentrale: Escaux, Unified Telecom, Voizz en XeloQ.

Bij ip-telefonie werken alle toestellen,? ?van de telefoons via de centrales en gateways naar de buitenwereld,? ?via tcp/ip.? ?Bij VoIP (Voice-over-IP) wordt spraak in tcp/ip-pakketjes ingekapseld. Dat hoeft niet noodzakelijk iets met ip-telefonie te maken te hebben.? ?De spraakchat van instant-messagingclients valt immers ook onder VoIP en heeft niets met telefonie te maken. Als je puur via het internet wil telefoneren en dus ook correspondenten wil bereiken via het gewone telefoonnet,? ?heb je een ip-telefonieprovider nodig.? Die werken allemaal met de open standaard SIP (Session Initiation Protocol)?.? ??Uitbellen naar landlijnen of mobieltjes is geen probleem,? ?maar zelf opgebeld worden dus wel. Daarom heb je een inbel- en uitbelabonnement nodig bij een SIP-telefonieprovider die in Nederland als operator geregistreerd is. Verder zijn nodig:

1. ‏Belkredieten voor de bestemmingen die niet gratis zijn.
2. ‏SIP-telefooncentrale als je meerdere telefoongebruikers wil ondersteunen.
3. ‏SIP-telefoontoestellen of SIP-softphone-software.
4. ‏En uiteraard een werkende internetverbinding.

Een voordeel van ip-telefonie, naast de potentiële kostenbesparingen en de nauwere integratie met je computer en applicatiesoftware, is natuurlijk de ultieme bereikbaarheid. Je kunt een sip-telefoon immers in eender welk netwerk wereldwijd 'inpluggen'. En zo'n sip-telefoon kan ook een softphone zijn op jouw net- of notebook of zelfs smartphone indien die dat toelaat. Daardoor kun je overal telefoneren met hetzelfde abonnement.PSTN

Een ADSL-,? ?SDSL-? ?of VDSL-internetaansluiting vereist sowieso een abonnement op een analoge telefoonlijn? (?meestal toch?)?,? ?dus zou je kunnen denken dat je net zo goed die analoge lijn zou kunnen gebruiken voor binnenkomende PSTN-gesprekken en uitgaande gesprekken dan goedkoop over internet te sturen via VoIP.? (?PSTN? = ?Public Service Telephone Network,? ?of het gewone publieke telefoonnetwerk)?.? ?Helaas kun je met een analoge lijn ook maar één gesprek tegelijk aanvaarden.? ?Alleen voor de allerkleinste bedrijven kan dit,? ?maar voor grotere volstaat dat niet.? ?En dan moet je dus een SIP-inbelabonnement hebben met toegekend of overgenomen lokaal telefoonnummer. Daarom heb je dus een Nederlandse SIP-provider nodig. Een buitenlandse provider kan ook, als hij een Nederlands inbelnummer kan aanbieden.

Uitvalbescherming

Omdat zowel het telefoonverkeer als het beheer via het internet verloopt, is ook alles van die internetverbinding afhankelijk. Voor een bedrijf dat zijn internetdiensten en zijn telefonie via de internetverbinding laat lopen, is een uitval van die internetverbinding catastrofaal. Je zult dus, als je helemaal bereik wilt zijn, voor redundatie moeten zorgen en liefst via een andere verbindingstechnologie dan degene die je al gebruikt. Dus geen xDSL gebruiken als uitvalovername voor een xDSL-verbinding. Bij een probleem in de centrale vallen ze immers allebei uit.

Geteste providers

We maakten een selectie van vier aanbieders die bij ons volledig gehoste SIP-internettelefoondiensten aanbieden, inclusief telefooncentrale. Achtereenvolgens komen aan bod: Escaux, Unified Telecom, Voizz en XeloQ. Je leest onze bevindingen met deze aanbieders in de hieronder gelinkte individuele artikels in de volgende delen van deze vijfdelige reeks.

Algemene Conclusie

Wat ons betreft staat Escaux net zoals vorig jaar ongeslagen op de eerste plaats. De functionaliteit, service en en prijsstelling zijn uiterst competitief? Wil je het toch wat eenvoudiger houden met een internet-only oplossing, komen zowel het van oorsprong Belgische Unified Telecom als het Nederlandse Voizz in aanmerking. XeloQ is ook een mogelijkheid indien je er prijs op stelt het beheer niet zelf te moeten doen en liever de leverancier voor alles laat zorgen. Bij alle geteste diensten bleken de geluidskwaliteit en de stabiliteit tijdens onze testperiode voortreffelijk.

De Serie

Telefoondiensten in de cloud

Deel 1: Nederlandse SIP-provider is noodzakelijk
Deel 2: Escaux net.PBX
Deel 3: Unified Telecom Hosted
Deel 4: Voizz
Deel 5: XeloQ Hosted PBX

Johan Zwiekhorst, Data TestLab

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3728296). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.