Managed hosting door True

OT2010 passeert KPN en gunt opdracht aan Tele2

 

De gezamenlijke overheidsaanbesteding voor vaste telefonie is voorlopig gegund aan telecomaanbieder Tele2. De ambtenaren die over de telecomaanbesteding (OT2010) beslissen, passeren daarbij KPN. Dat bedrijf had de gunning in eerste instantie gewonnen, maar zag zijn kansen slinken nadat Tele2 met belastende informatie kwam. KPN tekent bezwaar aan tegen de herziening. Definitieve gunning vindt plaats na uitspraak van de rechter, op 24 december 2010.

Het cluster Vaste telefonie vormt een van de onderdelen die onder de noemer Overheidstelecom 2010 (OT2010) worden aanbesteed voor zo'n tweehonderd (semi-)overheidsinstellingen. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van vijftien tot twintig miljoen euro per jaar, voor een termijn van zes jaar.

Eind augustus 2010 informeerde het programmabureau de marktpartijen die zich op de aanbestedingen hadden ingeschreven, over het voorgenomen gunningsbesluit. KPN won in eerste instantie het cluster Vaste telefonie. Kort na de bekendmaking ging Tele2 in beroep tegen de voorgenomen gunning aan KPN.

Belastende documenten
Tele2 heeft daarbij documenten overhandigd waaruit blijkt dat de wholesale-afdeling van KPN een kortingsactie op bepaalde inkooptarieven afsprak met de retailtak van het bedrijf, zonder dit tijdig te melden aan zijn concurrenten. Op deze manier kon KPN Retail de gunstige tarieven verwerken in de offerte voor OT2010. De andere partijen die inschreven op de aanbesteding, konden dit niet.

Telecomwaakhond Opta laakte de handelswijze van KPN en programmabureau OT2010 herzag de gunning en kende hem half november toe aan Tele2. KPN gaat hiertegen in beroep.

OT2010
De andere onderdelen van OT2010 zijn mobiele telefonie, end-user devices, inbounddiensten, sms-gateway (onderdeel van het cluster Mobiel) en telecomintegrator. Laatstgenoemde, waarin de telefooncentrales worden geregeld, werd pas kortgeleden aan het project toegevoegd.

Vodafone wint het onderdeel mobiele telefonie en verzorgt de komende zes jaar mobiele spraak- en datadiensten voor de deelnemende (semi-)overheden. Het Amstelveense BTC Teleconsult levert in die periode meer dan 43.000 mobiele apparaten en hun software en accessoires. KPN verzorgt de inbound-diensten, de afhandeling van circa 21 miljoen inkomende telefoongesprekken per jaar, zoals in klantcontactcentra. De sms-gatewaydiensten werden na een kort geding gegund aan het Utrechtse Clubmessage.

OT2010 was genomineerd voor de Computable Award 2010 voor het Ict-project van het Jaar bij de Overheid.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3683341). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.