Managed hosting door True

Telecomsector verdeeld over ingebedde SIM

 

De telecomsector reageert verdeeld op de verwachte opkomst van ingebeddde simkaarten. Door het integreren van de simkaarten in apparaten, zoals energiemeters en e-readers, vrezen veel telecomaanbieders buiten spel te komen staan. De technologie kan binnenkort gemeengoed worden. Apple overweegt simkaarten te integreren in zijn iPhone en iPad en de koepelorganisatie GSMA onderzoekt het gebruik van de ingebedde chips. Het Belgische ict-vakblad Data News noteerde reacties uit de markt.

Simkaarten die al in het toestel verwerkt zijn, daarover gaat de discussie. Apple zou eraan denken voor de iPhone, maar ook de federatie van de mobiele industrie GSMA steekt de koppen bij elkaar. In de pers duiken heftige tegenreacties op van mobiele telecomaanbieders.

Apple zou samen met de Nederlandse simkaartleverancier Gemalto werken aan een open simkaart die in de iPhone is verwerkt. Die zou kunnen worden geactiveerd vanuit de App Store en zou het mogelijk maken om heel flexibel van telecomaanbieder te wisselen. 

Uit een artikel in de Financial Times blijkt dat veel aanbieders heftig reageren op die plannen. Ze beschuldigen Apple ervan controle te willen krijgen over de relatie tussen de aanbieder en de klant. Ergens wordt er over een 'oorlogsverklaring' gesproken. En zo wordt er onmiddellijk gedreigd dat de mobiele aanbieders de iPhone niet meer zullen subsidiëren.


M2M
Toch zijn niet alle geluiden uit de mobiele wereld eenduidig negatief over ingebedde simkaarten. De GSMA, die toch heel wat grote aanbieders verenigt, heeft nu bijvoorbeeld een werkgroep opgericht om de ontwikkeling te onderzoeken van een ingebedde simkaart die op afstand kan worden geactiveerd.

'De telecomsector richt zich niet meer alleen op het onderling verbinden van telefoons, maar ook op het verbinden van allerlei andere apparaten. Het is duidelijk dat ingebedde simkaarten daarbij meer flexibiliteit leveren', schrijft algemeen directeur Rob Conway van de GSMA in een persbericht. Hij denkt daarbij aan camera's, mp3-spelers, gps-toestellen, e-readers, maar ook slimme elektriciteitsmeters.

Al in januari 2011 hoopt de groep met aanbevelingen te komen. Tegen 2012 zouden de eerste ingebedde simkaarten die op afstand kunnen worden geactiveerd op de markt komen. Het is een 'en-en'-verhaal, klinkt het: 'Apparaten die traditionele simkaarten ondersteunen, zullen blijven werken op bestaande netwerken.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3663959). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.