Managed hosting door True

Noodlijdend Option gaat samenwerken met Huawei

 

Het noodlijdende Option kondigt een samenwerkingsakkoord aan met het Chinese Huawei. Beide bedrijven zijn overeengekomen om technologieën te delen. Huawei neemt een licentie op Option's connection manager software -- goed voor 27 miljoen euro voor het eerste jaar. De overeenkomst bevat ook de mogelijkheid voor een uitbreiding van de licentie voor de volgende 18 maanden en dit voor een bedrag tot 33 miljoen euro. Dit meldt het Belgische Datanews.

Als deel van de overeenkomst neemt Huawei ook M4S over voor 8 miljoen euro. Halfgeleiderbedrijf en Imec-spin-off M4S was nog maar sinds eind 2008 in de handen van Option gekomen. Die overname moest voor Option toekomstperspectieven bieden en vormde een essentieel puzzelstuk in producten voor de 3G-opvolger LTE. Uiteindelijk zag Option zich in juli van dit jaar genoodzaakt om in zijn zoektocht naar financiële middelen het verkoopsproces van M4S op te starten.

Gezamenlijk Belgisch O&O-centrum?
M4S kan nu wel terugvallen op de uitgebreide middelen van Huawei's O&O- en distributiecapaciteiten. De bedrijven zijn in principe ook overeengekomen om te werken aan gezamenlijke Onderzoeks- & Ontwikkelingsprojecten om zo de innovatie in de telecomindustrie te stimuleren. Zelfs de oprichting van een gezamenlijk O&O centrum in België wordt momenteel onderzocht, aldus de persmededeling van Option, net als mogelijkheden om middelen te voorzien om nieuwe draadloze breedbandoplossingen en software te ontwikkelen. Huawei heeft momenteel al een R&D-centrum in Louvain-La-Neuve.

Rechtszaken van de baan
Een logisch gevolg van het nieuwe samenwerkingsakkoord is uiteraard dat de rechtszaken die Option opgestart was tegen onder meer Huawei nu meteen van de baan zijn. Option heeft zowel haar anti-dumping als anti-subsidie klachten voor de import van draadloze wireless wide area networking modems uit China teruggetrokken. Het heeft ook de Belgische regering gevraagd om de vraag naar vrijwaringsmaatregelen in te trekken en de Europese Commissie gevraagd om de drie onderzoeken rond de Chinese handelspraktijken te sluiten.

Huawei heeft de beschuldigingen altijd met klem ontkend. "We hebben geen banden met de Chinese overheid en we verkopen niet onder de kostprijs", klonk het nog in september. Jan Callewaert van Option reageerde toen nog furieus: "Het struikelblok is een externe factor: 'serious dumping'. We willen dat weg." Aantijgingen waar de Europese Commissie wel oren naar had.

Ook in gesprekken met Data News en Kanaal Z trok Callewaert in het verleden nog fel van leer tegen de Chinese handelspraktijken. Die plooien zijn nu kennelijk gladgestreken, maar van harte zal het allicht toch niet zijn.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3600582). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.