Managed hosting door True

Beeldscherm zorgt het vaakst voor laptopdefect

 

Onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat van alle laptopdefecten een kapot beeldscherm verreweg het vaakst ter reparatie wordt aangeboden. Op ruime afstand volgen het toetsenbord en de lcd-inverter.

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van ReplaceDirect, wees uit dat liefst 54 procent van de reparabele defecten als oorzaak het beeldscherm had. Beeldschermen raken het vaakst beschadigd als gevolg van een val of een andere externe impact. Daarnaast blijkt een gevallen laptop nog meer reparaties noodzakelijk te maken, bijvoorbeeld aan scharnieren of behuizing. De top 3 wordt gecompleteerd door defecten aan het toetsenbord (16 procent) en lcd-inverter (10 procent), het onderdeel dat voor de lichtaansturing van het beeldscherm zorgt. Deze defecten zijn eerder te wijten aan slijtage door intensief gebruik.
Bijna geen enkele van de voorkomende defecten hoeft overigens een reden te zijn om de laptop definitief overboord te zetten. De meeste gebreken zijn prima te herstellen met vervangende onderdelen. Alleen vervanging van een defect moederbord (0,5 procent) blijkt in de praktijk vaak te duur te zijn om ter hand te nemen. Consumenten kiezen in dat geval liever voor een nieuwe laptop.

Het onderzoek liet defecten aan accu's en adapters buiten beschouwing, omdat dit ‘externe' onderdelen van de laptop zijn, die zonder reparatiehandelingen te vervangen zijn.

'APK-beurten'
ReplaceDirect pleit voor reguliere onderhoudsbeurten, omdat laptops net als auto's ook hun periodieke 'APK-check' nodig hebben. Zo kunnen veel defecten voorkomen worden, zoals een versleten, tikkende harddisk. Momenteel heeft liefst 22 procent van alle zakelijke laptops jaarlijks een reparatie nodig; dit percentage kan volgens ReplaceDirect aanzienlijk omlaag als laptops goed onderhouden worden.

Aanbevelingen
Uit het onderzoek blijkt dat beeldschermen en andere hardware onderdelen van laptops het vaakst beschadigd raken als gevolg van een val. Het wil nog wel eens voorkomen dat kinderen de laptop van de tafel af lopen of dat de laptop onderweg naar de auto uit de handen valt. Het is daarom aan te bevelen om de laptop op een veilige plaats in huis neer te zetten, buiten bereik van kinderen en zodanig dat niemand over het snoer kan struikelen. Daarnaast dient de laptop bij vervoer goed beschermd te worden. Hierbij valt te denken aan een stevige laptoptas, die de laptop beschermt tegen krassen, regen of zware hardwarebeschadigingen.

Complete top 10 van laptopreparaties
1. lcd-beeldschermen (54 procent)
2. interne toetsenborden (16 procent)
3. lcd-inverters (10 procent )
4. dc- jacks (8 procent)
5. harddisks (6 procent)
6. behuizingen (3 procent)
7. scharnieren (1 procent)
8. koelventilatoren (1 procent)
9. moederborden (0,5 procent)
10. cd/dvd-drives (0,5 procent )

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3404474). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.