Managed hosting door True

Test serie high-end smartphones

 

CRN publiceert in samenwerking met Computable de komende periode een aantal artikelen waarin we tien high-end smartphones testen die zowel zakelijk als privé gebruikt kunnen worden. De geteste smartphones draaien onder zes verschillende platformen: Apple iPhone OS, RIM BlackBerry OS, Google Android, Microsoft Windows Mobile, Nokia Symbian en Linux.

Volgens cijfers van marktonderzoekers Gartner was Symbian ook in 2009 het populairste platform voor smartphones, op grote afstand gevolgd door Blackberry en nog grotere afstand door iPhone OS. Het rijtje van de zes meest verkochte platformen voor smartphones wordt afgesloten door Windows Mobile, Linux en Android. Hoewel de totale gsm-markt vorig jaar kromp, werden er wel meer smartphones dan het jaar ervoor verkocht. Het is dan ook niet moeilijk om te voorspellen dat alle gsm's op termijn 'smart' zullen zijn, toch zeker in de Westerse markten. Het onderscheid tussen zakelijk en privégebruik vervaagt. De markt kan eerder worden opgedeeld in instap-, modale en high-end smartphones, die zowel zakelijke als privéfuncties verenigen.

Platformen

Elk van de tien geteste high-end smartphones draait op een van de hierboven genoemde besturingssystemen. Om het ingewikkelder te maken, bestaan er verschillende varianten van deze platformen. En om het nog ingewikkelder te maken, brengen sommige fabrikanten 'verbeteringen' aan, waardoor bijvoorbeeld de ene smartphone met Windows Mobile helemaal anders werkt dan de andere. Dat maakt smartphones soms moeilijk met elkaar vergelijkbaar, en de keuze persoonlijk. Voor eindgebruikers tellen eigenlijk maar drie keuzecriteria: gebruiksvriendelijkheid, stabiliteit en snelheid. We hebben daarom voornamelijk naar die drie criteria gekeken. Maar zelfs dan nog blijft de keuze van een smartphone erg persoonlijk. Niet alleen het platform en de bijbehorende interfaces spelen een rol, maar ook de vorm. Bediening met stylus of vingers of een combinatie van beide? Fysiek of virtueel toetsenbordje? Combinatie van aanraakscherm en fysiek toetsenbordje? Toetsenbordje onder of achter het scherm? De keuzes zijn legio. De ideale smartphone is zeker nog niet uitgevonden.

Testmethode

De criteria waarop we de smartphones beoordeeld hebben, vind je samen met alle technische specificaties terug in de tabel, die integraal deel uitmaakt van deze test. We hebben punten gegeven voor objectieve criteria (uitrusting, draagbaarheid), wat een functionaliteitsscore van maximaal 100 oplevert.

Daarnaast hebben we ook punten gegeven voor subjectieve criteria zoals de bouwkwaliteit, de schermkwaliteit, het bedieningsgemak, de extra mogelijkheden en onze algemene indruk van elke smartphone. Dit levert een subjectieve score op op een schaal van 100.

De functionaliteitsscore telt voor 40 procent mee in de prestatiescore. De subjectieve score telt daarin voor 60 procent mee. De smartphone met de hoogste prestatiescore (eveneens uitgedrukt op een schaal van 100) krijgt van ons het label ‘Top'.

We berekenden voor elke smartphone ook een prijsprestatiescore, waarin de prestatiescore en de prijs elk voor 50 procent meetellen. We hebben ons gebaseerd op reële straat- en webprijzen (zoals genoteerd begin april). De smartphone met de hoogste prijsprestatiescore (op een schaal van 100) krijgt het label ‘Best'. We houden rekening met een foutenmarge van 2 procent.

In de individuele besprekingen in de volgende delen van deze serie behandelen we alleen de opvallende punten van elke smartphone. We hebben ze wel per platform gegroepeerd. De vermelde prijzen zijn exclusief btw.

De serie
Het dossier bestaat uit vijf delen:

1: OS bepaalt keuze
2: Android
3: iPhone OS en Blackberry OS
4: Windows Mobile
5: Symbian en Linux

Tabel met productinfo en testresultaten

Jozef Schildermans, Data TestLab

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3356827). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.