Managed hosting door True

Europese telco's willen geld van Google

 

Telefónica, France Telecom en Deutsche Telecom maken zich op voor een strijd met Google. De drie grootste Europese telco's willen geld van de internetgigant voor breedbandslurpende diensten zoals YouTube.

Heel wat grote Europese operatoren vrezen dat ze mede door toedoen van Google herleid zullen worden tot 'dumb pipes' (waarbij de netwerken gebruikt worden om bytes te verkassen tussen een toestel en internet). "Ze maken gratis gebruik van onze netwerken, maar ze betalen niemand", vat César Alierta van Telefónica het mooi samen in de zakenkant The Financial Times.

Eenzelfde geluid klinkt bij Stéphane Richard, ceo van France Telecom: "De ontwikkeling naar een digitale maatschappij brengt winnaars en verliezers voort. Vandaag is er maar één winnaar, en dat is Google. De slachtoffers zijn de contentproviders en de netwerkoperatoren. Dat kunnen we niet langer accepteren."

Telefónica, France Telecom en Deutsche Telecom willen dan ook rond de tafel zitten met contenproviders om samen een vuist te kunnen maken tegen Google. "Internetbedrijven zullen de telco's moeten betalen voor het doorsluizen van content", aldus René Oberman van Deutsche Telecom. "We kunnen onze netwerken niet zo maar gratis aanbieden."

De boodschap van de drie ceo's is niet nieuw. Grote en kleine internetproviders en telecomoperatoren klagen te pas en te onpas over hoe hun netwerken dichtslibben door de multimediale content van derden.

Rick Whitt van Google ontkent de aantijgingen in een reactie, en stelt dat Google helemaal niet 'gratis meelift' op de netwerken van de telecomgiganten. Het internetbedrijf investeert naar eigen zeggen miljarden in hosting en netwerkinfrastructuur om content naar het punt te brengen waar het wordt overgedragen aan de operatoren.

Daarnaast zou Google talloze private en peeringovereenkomsten afgesloten hebben met providers en carriers, die de grote telco's al betalen voor de transit van internetverkeer.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3318144). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.