Managed hosting door True

Tien mobiele toepassingen om op te letten

 

Nu de slechte economische situatie langzaam lijkt te verbeteren, schroeven organisaties hun budget voor de inzet van mobiele toepassingen en technologie weer op, verwachten analisten van Gartner. De uitgaven richten zich op het zakelijk gebruik van mobiele apparatuur door werknemers. Ook wordt de technologie ingezet als marketingkanaal naar klanten. De onderzoekers zetten de tien belangrijkste mobiele trends onder elkaar.

Elke organisatie zou deze tien mobiele technologieën de komende twee jaar goed in de gaten moeten houden, vindt analist Nick Jones van Gartner. Hij koos juist deze tien omdat ze van invloed zijn op de bedrijfsstrategie en veel klanten en werknemers ervan gebruik zullen maken. Bovendien stellen de technologieën de organisatie voor specifieke mobiele vraagstukken.

1: Bluetooth (3 en 4)
Versie 3 bestaat sinds half 2009 en verbetert de snelheid van draadloze dataoverdracht tussen apparaten op korte afstand. Bij versie 4, waaraan momenteel wordt gesleuteld, wordt energiezuinige dataoverdracht naar externe randapparatuur en sensoren mogelijk. Bluetooth 3 komt tegemoet aan de toenemende vraag naar bandbreedte, bijvoorbeeld voor het downloaden van afbeeldingen en video's. Met versie 4 kunnen nieuwe sensor-toepassingen worden ontwikkeld, bijvoorbeeld in de zorgsector. Pc's kunnen automatisch op slot gaan zodra de gebruiker zich van het apparaat verwijdert.

2: Mobiel internet
In 2011 vormen smartphones 60 procent van alle verkochte mobiele apparaten. Elke smartphone heeft een uitgebreide browser waarmee kan worden gesurft naar normale websites. Daardoor kunnen bedrijven hun klanten dus op elk moment van dienst zijn. Soms zijn webaanpassingen nodig om op smartphones goed te draaien. Dergelijke aanpassingssoftware worden daardoor steeds belangrijker.

3: Mobiele widgets
Widgets zijn webtoepassingen die kunnen worden geïnstalleerd op mobiele apparaten. Vaak worden ze getoond op het bureaublad van het apparaat en gebruiken ze real-time informatie (zoals weerbericht en e-mailnotificatie). Widgets zijn voor veel gebruikers gemakkelijker te installeren dan volwaardige applicaties en kunnen door bedrijven dus worden aangeboden als eerste kennismaking met hun diensten.

4: Platform-onafhankelijke mobiele ontwikkelprogramma's
Het aantal mobiele besturingssystemen neemt nog steeds toe. Voor de ontwikkeling van mobiele toepassingen is het belangrijk dat de toepassingen zonder veel moeite op geschikt worden gemaakt voor verschillende platformen. Het gebruik van platform-onafhankelijke ontwikkelprogramma's maakt het ontwikkelaars mogelijk om eenmalig toepassingen te bouwen die vervolgens op diverse besturingssystemen draaien. Dat bespaart ontwikkel- en onderhoudskosten.

5: App stores
De toepassingenwinkels liggen vol met applicaties voor mobiele apparaten zoals smartphones. Ze bieden vaak ook bedrijfsondersteunende toepassingen, zoals betalingsprocessen. Dat is vooral voor kleine organisaties handig. Zij kunnen de app stores ook gebruiken voor het wereldwijd distribueren van hun eigen applicaties.

6: Enhanced location awareness
Locatiebepaling aan de hand van gps, Wi-Fi en gsm-masten wordt steeds belangrijker. De technologie maakt locatiebepaling steeds beter mogelijk en biedt nieuwe mogelijkheden voor bedrijven. Zij moeten privacyregels daarbij wel goed naleven en zich bewust zijn van de risico's die locatiebepaling met zich meebrengt, aldus de onderzoekers van Gartner.

7: Mobiel breedband
De komende twee jaar komen supersnelle draadloze breedbandverbindingen (zoals umts, hspa en sneller) steeds meer beschikbaar. Daardoor kunnen steeds meer applicaties mobiel worden gebruikt, ook degene die tot dusver alleen met een vaste internetverbinding toegankelijk waren. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn op momenten dat de vaste verbinding wegvalt. Het gebruik van supersnelle draadloze verbindingen wordt steeds vaker ingebouwd in mobiele apparatuur zoals zakelijk notebooks en e-readers.

8: Touchscreens
Aanraakschermen worden de komende jaren de belangrijkste gebruikersinterface voor mobiele apparaten. In 2011 heeft 60 procent van de in Europa verkochte mobiele apparatuur zo'n scherm. Leveranciers van mobiele applicaties kunnen deze trend niet negeren en zullen hun toepassingen moeten ontwikkelen voor single-touch en multi-touch beeldschermen.

9: M2M
Machine-to-machine (M2M) betekent onderlinge communicatie tussen machines. In 2011 zal de markt voor dergelijke toepassingen volwassen worden, na jaren van versnippering. Populaire M2M-toepassingen zijn smart grid, meter reading (op afstand uitlezen van bijvoorbeeld de meterstanden), fysieke beveiliging, drank- en snoepautomaten en track-and-trace.

10: Apparatuur-onafhankelijke beveiliging
Hoe zorgen organisaties ervoor dat mobiele apparaten en de applicaties daarop voldoende zijn beveiligd zonder allerlei lokale beveiligingssoftware? Daartoe kunnen ze onder meer thin-client architectuur en virtualisatie, webapplicaties, network access control (NAC) en hosted security services, zoals een virusscan in de cloud, gebruiken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3297871). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.