Managed hosting door True

Operators zijn niet lyrisch over femtocellen

 

De drie grootste Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie lopen nog niet warm voor femtoceltechnologie. Dat blijkt uit een belronde van Computable. KPN onderzocht de toepassing van de techniek, maar concludeerde dat het bedrijf de femto's niet actief in de markt gaat zetten. T-Mobile en Vodafone testen elk de technologie alleen op internationaal niveau. Vodafone bracht afgelopen juli in het Verenigd Koninkrijk wel een femtocel op de markt.

Femtocellen zijn kleine zend- en ontvangststations waarmee het bereik van mobiele telefoons binnen gebouwen verbetert en gebruikers lokaal gratis kunnen bellen. Marktanalysebureau Frost & Sullivan becijferde kortgeleden dat West-Europa over drie jaar zo'n miljoen femtogebruikers telt. 'De Nederlandse markt is er echter voorlopig nog niet', nuanceert een van de onderzoekers.

StruikelblokHet grootste struikelblok voor KPN is de druk die de femtocel-technologie op het frequentiespectrum legt. 'Om het gebruik van de technologie optimaal te maken, zouden we een groot deel van het spectrum beschikbaar moeten stellen', legt een woordvoerder uit. 'Dat deel kunnen we dan niet meer gebruiken voor externe mobiele communicatie. Als femtocellen gebruik zouden maken van dezelfde frequentie als het netwerk daarbuiten, zouden er veel meer storingen optreden.'

T-Mobile doet in Nederland geen onderzoek naar femtocellen, maar wel op internationaal niveau. 'Op dit moment gebeurt alles nog erg vrijblijvend', vertelt de woordvoerder van T-Mobile Nederland. 'Het is één van de technieken die wij op groepsniveau onderzoeken.' Hij geeft niet de indruk dat in de technologie in Nederland snel commercieel wordt uitgebracht.

In de winkelVodafone is het verst met het in de markt zetten van de stations. Het bedrijf doet in Nederland geen onderzoek naar het gebruik van femtocellen, maar in het Verenigd Koninkrijk liggen de femto's sinds deze zomer in de winkel. De Access Gateway kost er eenmalig 160 pond (183 euro) of wordt verrekend in een telefoonabonnement. De doosjes sluiten aan op de vaste adsl-lijn en kunnen vier mobieltjes ondersteunen. 'Vergelijk het met een DECT-basisstation of een draadloze router', legt een voorlichter van Vodafone UK uit.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3055656). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.