Managed hosting door True

EZ wil alle telecomfrequenties technologievrij

 

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) overweegt om alle frequentiebanden die voor telecomdiensten worden gebruikt, technologieneutraal aan te bieden. Dat bevestigt de woordvoerder van het departement. Door de 'flexibilisering' kunnen in de toekomst bijvoorbeeld umts- of WiMAX-diensten worden aangeboden op frequenties die tot dusver alleen voor gsm-verkeer waren bestemd.

Het gaat volgens de voorlichter om de frequentiebanden 900 MHz, 1800 MHz, 2 GHz en 3,5 GHz. Op deze frequenties zijn momenteel alleen respectievelijk gsm-, umts- en wll-verkeer toegestaan. Wll (wireless local loop) wordt voornamelijk gebruikt voor vaste breedbanddiensten.

Een andere frequentieband, die van 2,6 GHz, gaat waarschijnlijk in het voorjaar van 2010 tijdens de zogenoemde WiMAX-veiling technologieneutraal onder de hamer. Bovendien lopen de huidige gsm-vergunningen in 2013 af. Het ministerie neemt uiterlijk in 2011 een beslissing over de procedures voor de verdeling van de gsm-frequenties. Dan wordt bijvoorbeeld bepaald of ze worden geveild.

EU-besluit
Eind juli 2009 stemde de Europese ministerraad in met het openstellen van de 900 MHz-frequentieband voor umts en andere technologie dan gsm. De woordvoerder vertelt dat het EU-besluit nodig is voor de verdere uitvoering van de plannen van het ministerie van Economische Zaken. De Europese beslissing, die kan leiden tot verbetering van de inpandige dekking van umts-diensten en een besparing van 1,6 miljard euro voor de telecomaanbieders, maakt nieuwe nationale wetgeving mogelijk.

Volgens de voorlichter heeft het ministerie inmiddels een consultatieronde gehouden over het voornemen om de mobiele telecomvergunningen te flexibiliseren. Hij zegt dat het nog maar de vraag is of huidige vergunninghouders andere technologie willen inzetten. Het is niet de bedoeling dat alle frequenties door de maatregel opnieuw onder de hamer komen.

Eind juli 2009 besloot telecombedrijf KPN de umts-frequenties van dochterbedrijf Telfort terug te geven aan de overheid. EZ bepaalt in het najaar van 2009 wat er met die frequenties gebeurt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3012743). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.