Managed hosting door True

EU maakt 2G-spectrum vrij voor 3G

 

De 900 Mhz-spectrumband, die tot nu toe gereserveerd was voor 'traditionele' gsm-diensten (2G), wordt opengesteld voor mobiele breedbandtechnologie van de derde generatie (3G of UTMS). Daarvoor heeft de Europese Raad van ministers, na het Europese Parlement, het licht op groen gezet.

Dat de 900 Mhz-spectrumband enkel voor gsm-diensten konden worden gebruikt, is een richtlijn die al van 1987 dateert. In november 2008 stelde de Europese Commissie voor om de richtlijn te wijzigen, zodat nieuwere mobiele technologieën naast de 'traditionele' gsm-technologie op de 900 Mhz-band konden bestaan.

In mei laatstleden keurde het Europese Parlement het voorstel van de Europese Commissie goed. Gisteren bekrachtigden de 27 telecomministers het. Het belangrijkste argument is dat wordt verwacht dat de telecomsector hierdoor "1,6 miljard euro aan kosten zal kunnen besparen" bij het uitrollen van 3G mobiele breedbanddiensten, al is niet geheel duidelijk waarop dat cijfer gebaseerd is. En de markt voor 3G-diensten wordt zo gestimuleerd, een markt die met 92 miljoen abonnees tegenover 500 miljoen gsm-abonnees nog erg veel groeipotentieel heeft.

De richtlijn is voorlopig enkel gericht op UMTS-technologie, maar later zal daar ongetwijfeld de 4G-technologie LTE bijkomen. Ze zal tegen oktober van kracht zijn. Nadien krijgen de nationale overheden zes maanden om de richtlijn in nationaal recht om te zetten en het uit te voeren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3005570). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.