Managed hosting door True

Eerste virus voor mobiele telefoons en pda's ontdekt

 

Kaspersky Labs, de Russische leverancier van anti-virussoftware, maakte gisteren bekend dat het voor het eerst een virus heeft ontdekt dat via het mobiele netwerk verspreid wordt.

Wanneer het virus, ‘Cabir’ genaamd, een mobiele telefoon of pda treft, verschijnt het woord ‘Caribe’ op het scherm. Het virus, dat een bestand verspreidt met de naam ‘Caribe.sis’ onder apparaten die gebruik maken van het Symbian besturingssysteem, wordt iedere keer geactiveerd wanneer de telefoon aangezet wordt. Het virus vernietigd geen software, maar kan een scan uitvoeren van aanwezige telefoonnummers en zichzelf kopiëren en naar deze nummers versturen. Deze scan decimeert de gebruiksduur van de batterij.
Het Symbian OS wordt gebruikt in pda’s en mobiele telefoons van onder meer Nokia, Siemens en Sony Ericsson. Cabir lijkt met name bedoeld om aan te tonen dat de versnelde acceptatie van mobiele telefoons ertoe geleid heeft dat het een lucratieve doelgroep is voor hacker. ‘De ontwikkelaars van Cabir zijn niet uit op massale verspreiding, maar gebruiken het als een demonstratie dat deze apparaten geïnfecteerd kunnen raken met kwaadaardige codes,’ aldus vertegenwoordigers van anti-virusleverancier PandaLabs. ‘Het was te verwachten dat er een virus zoals Cabir zou verschijnen. Het gaat nu om een soort test, maar het zet de deur open voor nieuwe virussen die een serieus probleem kunnen worden voor gebruikers van mobiele apparatuur.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/299288). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Hallo.
Ik ben een van de ongelukkigen die dit virus op de nokia 6670 heb gekregen.
Vandaag ben ik zowel bij T for telecom en bij Belcompany geweest en ze wisten me beide niet te helpen. Belcompany heeft bij --> Instrumenten --> Bestandsbeheer --> geïstall. best. Caribe weggehaald en mijn telefoon gereset maar kwam er verder ook niet uit, want na het toestel weer aan en uit te hebben gezet zat Caribe er nog steeds op.
T for telecom wilde mijn toestel al opsturen naar Nokia.
Aangezien ik mijn toestel niet kwijt wilde (ik had die nog maar een week)
Zei ik "ik kom maandag wel terug want in het weekend kun je toch niks".
Na een tijdje gebaald te hebben ben ik eens in mijn telefoon gaan zoeken of ik niet nog ergens een bestandje met de naam Caribe tegen kwam.
En ja hoor, die ben ik tegen gekomen: --> instrumenten -->toep. beheer dan kom je Caribe nog een keer tegen.
Als je die verwijderd met opties 'verwijderen' dan ben je Caribe kwijt.

Ik hoop dat ik hier mensen mee help.

Groetjes Linda

Is er iemand die weet hoe ik dat virus weer van mijn mobiel Siemens sx1 kan verwijderen? De map is al verwijderd maar hij blijft maar door gaan met berichten te verzenden.

Ja, echt een vervelende virus. Iedereen die Bluetooth in mijn buurt heeft, daar verstuurt hij het naar, zwaar irritant! Hoe krijg je hem weg?

Ik heb een Sony Ericsson K800i, heb vanacht een sms gehad maar die kan ik niet lezen mn telefoon valt gelijk uit ook als ik via menu naar inbox en dan postvak in wil doen, dat lukt al niet maar als ik een sms krijg kan ik hem wel lezen maar omdattie als ik die weg druk teruggaat naar het postvak schermpje valtie weer gelijk uit.
als iemand weet hoe ik hem van een Sony Ericsson af kan krijgen, GRAAG.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.