Managed hosting door True

Strategische samenwerking tussen Intel en Nokia

 

Intel Corporation en Nokia kondigen een meerjarige samenwerking aan voor het ontwikkelen van een nieuwe categorie mobiele apparaten en chipset-architecturen.

Daarin worden de prestaties van krachtige computers gecombineerd met mobiele breedbandcommunicatie en onbeperkte toegang tot het internet. Deze nieuwe categorie apparaten zal gebaseerd zijn op de Intel-architectuur en integreert mobiele telefoons en computers nauwer met internet.

De beide bedrijven breiden hun bestaande samenwerking verder uit om, naast de bestaande smartphones, laptops en netbooks, een nieuwe categorie mobiele apparaten te ontwerpen die nieuwe, innovatieve hardware, software en mobiele internetdiensten zal bieden.

Deze nieuwe toestellen zullen de eigenschappen en mogelijkheden van computers en communicatieapparaten combineren - gebruikmakend van de expertise die beide bedrijven in hun respectieve domeinen hebben opgebouwd. Met deze gebruiksvriendelijke en makkelijk draagbare apparaten krijgen gebruikers de beschikking over ongekende mobiele toepassingen en onbeperkte toegang tot het Internet.

Intel en Nokia zullen ook samenwerken aan verschillende open source mobiele Linux-softwareprojecten. Intel verwerft tevens een licentie voor Nokia's HSPA/3G modem, voor gebruik in toekomstige producten. Beide bedrijven verwachten dat deze samenwerking op termijn zal leiden tot vele vernieuwingen.

"De samenwerking tussen Intel en Nokia brengt de knapste koppen op het vlak van computers en communicatie samen. De technologieën die hieruit voortvloeien, zullen gebaseerd zijn op open standaarden, wat altijd leidt tot snelle innovatie, snelle marktacceptatie en meer keuze voor de consument", aldus Anand Chandrasekher, senior vice president en general manager van Intels Ultra Mobility Group. De mogelijkheden die volgen uit deze unieke samenwerking en uit het huwelijk tussen het Internet en mobiliteit zijn nagenoeg eindeloos."

"Deze aankondiging is een duidelijk commitment aan de gezamenlijke ontwikkeling van mobiele toepassingen. En we zullen onze gezamenlijke onderzoeksinspanningen omzetten in concrete resultaten", zegt Kai Oistamo, executive vice president van Nokia. "We gaan aan de slag met nieuwe ontwerpen, materialen en displays, die de huidige generatie toestellen en diensten ver voorbijstreven. Deze samenwerking is niet alleen belangrijk voor onze bedrijven maar heeft ook een grote impact op onze markten, onze partners en uiteraard op consumenten."

Open Source software

Beide bedrijven zullen ook werken aan verschillende open source software-initiatieven. De technologieën die daaruit volgen, worden gekoppeld aan de ‘Moblin' en ‘Maemo' projecten, om uiteindelijk te komen tot Linux-besturingssystemen voor de nieuwe categorie mobiele toestellen. Intel en Nokia zullen hun technologische keuzes en ontwikkelingsinvesteringen op elkaar afstemmen en overeenstemming zoeken met verschillende open source-projecten voor mobiele platformen, zoals ofono*, connman*, X.org*, D-BUS*, tracker*, GStreamer*, Pulseaudio* en Mozilla*. Deze technologieën zullen de basis vormen voor een open, op standaarden gebaseerd platform dat garant staat voor grafisch rijke, multimediale mobiele internetcommunicatie.

Moblin is een project rond een open source Linux-besturingssysteem dat specifiek gericht is op een grafisch sterke internetbeleving op mobiele toestellen zoals MIDs (Mobile Internet Devices), netbooks & nettops, in-vehicle infotainment (IVI), en ingebouwde systemen die gebruik maken van Intels Atom processor. Meer informatie is beschikbaar via www.moblin.org.

Maemo is een Linux besturingssysteem dat voornamelijk gebruikmaakt van open source code en het hart vormt van mobiele computers zoals de Nokia N810 Internet Tablet. Voor meer informatie, zie www.maemo.org.

Het toegankelijk maken van technologieën voor Moblin en Maemo softwareomgevingen zal de ontwikkeling van compatibele toepassingen voor deze toestellen stimuleren - gezien het grote aantal beschikbare PC compatibele toepassingen.

Intel verwerft licentie voor Nokia's HSPA/3G modem

In het kader van de aangekondigde samenwerking hebben Intel en Nokia ook een overeenkomst getekend, waarmee Intel gebruik kan maken van Nokia's HSPA/3G modemtechnologie. Dit zal Intel in staat stellen om geavanceerde mobiele toestellen te ontwikkelen, die de 3GPP modemtechnologie combineert met de krachtige prestaties en het lage energieverbruik van toekomstige Intel architecturen.

Intel ondersteunt meerdere standaarden voor mobiele breedbandcommunicatie, om tegemoet te komen aan de behoeftes van service providers overal ter wereld en om gebruikers onbeperkte connectiviteit te bieden.

Nokia's modemlicentie completeert Intels aanbod in draadloze breedbandtechnologieën en stelt het bedrijf in staat om het chipset-aanbod in zijn toekomstige mobiele oplossingen uit te breiden met Nokia's modemtechnologieën.

Nokia werkt verder aan de ontwikkeling van zijn modemtechnologieën, die protocolsoftware omvat en bijhorend digitaal ontwerp voor alle 3GPP standaarden onder WCDMA/GSM en volgende generaties. Nokia verschaft vervolgens licenties voor deze technologieën aan chipsetfabrikanten, die chipsets ontwikkelen voor de fabrikanten van toestellen.

Dankzij zijn ervaring in draadloze modems is de modemtechnologie van Nokia een vertrouwde keuze voor de industrie. De licentieverwerving door Intel is een belangrijk onderdeel van Nokia's strategie om aan de industrie een ruime en competitieve keuze aan chipsets te bieden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2978900). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.