Managed hosting door True

Verlagen telecomdealer vergoedingen in strijd met wet

 

Zelfs eenmalig samenkomen van Nederlandse mobiele telecombedrijven kan in strijd zijn met het Europese mededingingsrecht. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg donderdag beslist in een uitspraak over een vraag die het Nederlandse College van Beroep voor het Bedrijfsleven had voorgelegd.

Dit meldt Europa Nu. In 2001 had Nederland vijf telefoonoperators met een netwerk voor mobiele telefoons, namelijk Ben Nederland BV (nu T-Mobile), KPN, Dutchtone NV (nu Orange), Libertel Vodafone NV (nu Vodafone) en Telfort Mobiel BV (nu Telfort).

De vijf kwamen in juni 2001 eenmalig bijeen en spraken daarbij over het verlagen van de standaard dealervergoedingen voor abonnementen.

Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) overtraden ze hiermee de concurrentieregels. De vijf kregen een boete opgelegd maar gingen hiertegen in beroep. De zaak kwam uiteindelijk bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven terecht, die advies vroeg aan het Europese Hof.

De vraag kwam er op neer of de nationale rechter ook indien er sprake was van maar een bijeenkomst rekening moet houden met een vermoeden dat er prijsafspraken zijn gemaakt. In het antwoord zegt het Hof dat dit inderdaad het geval is.

KPN, dat van de NMa een boete van 13 miljoen euro opgelegd kreeg, laat via een woordvoerder weten het advies van het Hof te hebben aangehoord en de verdere procedure af te wachten. De bal ligt nu weer bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2964238). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.