Managed hosting door True

'Delen van Motorola en Nortel samen verder'

 

Investeringsmaatschappij Advent International wil twee noodlijdende divisies van Nortel en Motorola onderbrengen in een joint venture. Eerdere pogingen daartoe mislukten. Nu het met beide bedrijven slecht gaat, is de noodzaak tot samenwerking misschien groter.

Investeerders azen op onderdelen van netwerkfabrikant Nortel en de mobieltjestak van Motorola. Het idee is om van de twee noodlijdende divisies één nieuwe onderneming maken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen nabij investeringsmaatschappij Advent International. Die organisatie zoekt mede-investeerders voor zijn plan. Geen van de betrokken partijen hebben de plannen bevestigd.

Niet nieuw

Het idee om delen van Nortel en Motorola samen te voegen, is niet nieuw. In 2008 benaderde Motorola Nortel, in de hoop op een nette manier zijn kwakkelende mobieltjestak in een joint venture onder te brengen. Die zou zich bovendien meer kunnen toeleggen op de ontwikkeling van apparatuur voor de mobiele breedbandtechnologie WiMAX. Destijds ging het gerucht dat de nieuw te vormen onderneming meer dan tien miljard dollar waard zou worden. Uiteindelijk sneuvelde het plan.

Ook in 2001 kwamen vergelijkbare samenwerkingsverbanden tussen de twee hardwarefabrikanten uiteindelijk niet van de grond. Toen wilden ze gezamenlijk een vuist maken in de markt voor 3g-technologie, zoals UMTS en W-CDMA. Saillant detail is dat de huidige baas van Nortel, Michael Zafirovski, tot 2005 een topfunctie bij Motorola bekleedde.

Wensenlijstje

Andere bronnen melden dat delen van het noodlijdende Nortel ook op het wensenlijstje van enkele branchegenoten staan. Zo zou Siemens Enterprise Communications bekijken of het een bod uitbrengt op de Nortel-divisie die bedrijfcommunicatienetwerken ontwikkeld. Nortel benadert branchegenoten in een poging zijn organisatie te herstructureren en te ontdoen van verlieslatende activiteiten.

In de netwerk- en telecomsector zijn joint ventures overigens geen onbekend samenwerkingsverband. Alcatel en Lucent vormen sinds 2006 Alcatel-Lucent, Nokia en Siemens begonnen in datzelfde jaar netwerkbedrijf Nokia Siemens Networks en in 2001 richtten Sony en Ericsson de joint venture Sony Ericsson op.

Teleurstellend

Het gaat al langere tijd slecht met Nortel. De Canadezen sloten 2008 af met een nettoverlies van 5,8 miljard dollar (4,6 miljard euro), ofwel zesmaal het bedrag dat het bedrijf een jaar eerder als verlies boekte. In januari 2009 verleende de rechtbank uitstel van betaling, onder meer voor de activiteiten in Noord-Amerika en Europa. Kort daarna werden externe bewindvoerders aangesteld. Om het tij te keren maakte het bedrijf een ingrijpend besparingsplan bekend, waarbij ruim 1300 arbeidsplaatsen sneuvelen. Dat plan komt bovenop een eerder aangekondigde banenreductie van 1200 personen.

Bij Motorola gaat het niet veel beter. In 2008 werden voor de tweede keer in een jaar tijd drieduizend medewerkers op straat gezet. Het Amerikaanse bedrijf besloot daartoe na teleurstellende verkoopcijfers die de directie wijt aan de slechte economische situatie. Vooral de divisie die mobiele telefoons produceert, wordt daarbij geraakt. Het plan was om deze divisie in het derde kwartaal van 2009 te verzelfstandigen, maar die beslissing werd kortgeleden officieel teruggedraaid. Een joint venture met Norton zou dit plan echter weer nieuw leven in blazen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2902074). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.