Managed hosting door True

8 mobiele technologieën om te volgen

 

Gartner-analist Nick Jones heeft er 8 mobiele technologieën uitgeplukt die de komende jaren de mobiele markt stevig zouden kunnen beïnvloeden, zowel aan de kant van de producent als aan die van de gebruiker.

Gartner-analist Nick Jones heeft er 8 mobiele technologieën uitgeplukt die de komende jaren de mobiele markt stevig zouden kunnen beïnvloeden. dat zijn de volgende acht:

1. Bluetooth 3.0
Bluetooth 3.0 wordt dit jaar op de markt losgelaten, maar apparaten met de standaard zullen pas volgen tegen 2010. Voordelen zijn onder meer de 'ultra-low-power mode', waardoor onder meer sensoren de technologie zouden kunnen gebruiken. Bij Bluetooth 3.0 zou ook kunnen overgeschakeld worden van bluetooth naar wifi en ultrawideband (uwb). Gartner zegt wel niets over mogelijke concurrenten, zoals Sony's TransferJet.

2. Mobiele gebruikersinterface
Een user interface is van belang voor de gebruiksvriendelijkheid van een toestel en de mogelijkheid dat apparaat makkelijk te ondersteunen. Gartner verwacht dat fabrikanten zich op dat vlak zullen trachten te differentiëren van elkaar. Maar door het ontstaan van verschillende interfaces zal de ontwikkeling van specifieke mobiele applicaties in geen geval eenvoudiger worden.

3. Locatiegevoeligheid
Mobiele applicaties worden meer bruikbaar wanneer ze de locatie van de gebruiker kunnen 'voelen', vindt Gartner. Het kan een reeks professionele en particuliere toepassingen mogelijk maken, waarbij de locatie van belang is. Toch zouden hier ook privacy- en securityproblemen kunnen opduiken.

4. 802.11n
Het staat buiten kijf dat het nieuwe wifi-protocol 802.11n belangrijk wordt. Die zorgt voor snellere dataoverdracht en soms betere dekking. Het nieuwe protocol zal er wel voor zorgen dat nieuwe toegangspunten nodig zijn, nieuwe interfaces, nieuwe backbones en dies meer. Maar het 'all-wireless office' komt zo wel een hele stap dichter.

5. Schermtechnologie
Nieuwe types schermen, zoals actieve en passieve displays en pico projectoren, zitten eraan te komen. Passieve schermen zitten onder meer in eBook-lezers. Op actieve schermen kan de afbeelding contant wisselen.

6. Mobile web en widgets
Het mobiele web en de bijhorende widgets zijn een goedkope manier om bepaalde applicaties op mobiele apparaten mogelijk te maken. Het belangrijkste probleem is echter het gebrek aan universele browserstandaarden.

7. Mobiele breedbandnetwerken
Al in 2008 was mobiel breedband belangrijk en dat zal zo blijven. HSPA kan zorgen voor een belangrijke aanvulling op of zelfs een vervanging van wifi hotspots.

8. Near field communication (NFC)
NFC kan mobiele apparaten met andere toestellen doen communiceren over een afstand van enkele centimeters. Onder meer mobiele betalingen, maar ook het uitwisselen van foto's of mobiele vouchers kunnen van de technologie profiteren. Gartner denkt evenwel dat de technologie eerst en vooral in de 'emerging markets' zal opkomen, vóór de westerse wereld erop springt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2855626). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.