Managed hosting door True

Lotusphere - nieuwe tools voor BlackBerry

 

Ontwikkelaars krijgen nieuwe tools in handen om Lotusapplicaties te schrijven voor de BlackBerry. Jim Balsillie, co-ceo van RIM: "Alle Domino-ontwikkelaars worden nu in één klap BlackBerry-ontwikkelaars."

Het wordt gemakkelijker voor Lotusontwikkelaars om applicaties te schrijven voor de BlackBerry: de Blackberry Java Development Environment (Blackberry JDE) gaat namelijk ontwikkelomgeving Domino Designer ondersteunen. Dat maakten Research In Motion (RIM) en IBM maandag bekend, op de eerste dag van Lotusphere 2009 in Orlando, Florida.

Domino Designer is de ontwikkelomgeving waarmee Lotusontwikkelaars Domino-databases bouwen. Jim Balsillie, co-ceo van BlackBerry-producent RIM: "Alle Domino-ontwikkelaars worden nu in één klap BlackBerry-ontwikkelaars." 

De BlackBerry JDE zal ook XPages ondersteunen. Dat is een nieuwe techniek binnen ontwikkelomgeving Domino Designer, die het verbinden (‘joinen') van data vergemakkelijkt. Kevin Cavanaugh, vice president messaging en samenwerking bij Lotus Software: "Met XPages kunnen ontwikkelaars gegevens uit verschillende Domino-databases combineren binnen de gebruikersinterface van één rich internet applicatie."

Symphony-documenten op BlackBerry
Daarnaast kunnen BlackBerry-gebruikers binnenkort Symphony-documenten openen op hun PDA. Symphony is IBMs kantoorpakket, dat is gebaseerd op opensource pakket OpenOffice. Voorlopig zullen alleen documenten beschikbaar zijn op de BlackBerry, in een later stadium volgen ook spreadsheets en presentaties. Daarnaast wordt het mogelijk om gebruik te maken van Lotus Quickr op de BlackBerry. Dat is software voor het samen bewerken van documenten. Connections kwam vorig jaar al beschikbaar voor BlackBerry-gebruikers. Dit sociale software pakket, dat te vergelijken valt met online netwerk LinkedIn, krijgt nu wat lichte aanpassingen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2839736). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.