Managed hosting door True

SIP Exchange zoekt partners en diensten

 

De potentie van Voice over IP-diensten bij consumenten blijft grotendeels onbenut. Meer dan bellen is vaak niet mogelijk. Niet in de laatste plaats doordat verschillende protocollen worden gebruikt die elkaar niet kunnen verstaan. De oplossing: een SIP centrale die VoiP-eilanden van kabelaars en mobiele aanbieders aan elkaar knoopt.

Het aantal VoIP-aansluitingen heeft het aantal traditionele telefoonaansluitingen in ons land al overschreden, precies zoals analisten hadden voorspeld. Consumenten geven hun vaste telefoonlijn op en bellen via ADSL of de kabel.

Theo van den Berg, Senior Consultant van VDVL uit Rijswijk, vindt dat veel meer mogelijk is met VoiP, oftewel IP telefonie. Maar meer dan bellen is niet mogelijk. "Denk eens aan videotelefonie, je zou ook televisie met telefonie kunnen combineren. Als oma belt, zou je via het televisietoestel een videogesprek kunnen voeren," zo vertelde hij gisteren op het congres Telecom Time in Utrecht.

Dergelijke toepassingen zijn echter niet goed mogelijk door het gebruik van verschillende protocollen. Bovendien zijn de koppelingen tussen de leveranciers nog altijd gebaseerd op PSTN, het traditionele telefonienetwerk. Aan het modem hangt nog vaak een ouderwets analoog toestel. Huidige oplossingen zorgen ervoor dat spraak en signalering worden omgezet van VoIP naar PSTN en vice versa. Hierdoor ontstaan zogenaamde VoIP-eilanden. 

VDVL heeft voor de kabelaars al in 2005 een zogeheten SIP Exchange opgezet, vergelijkbaar met de Internet Exchange, die het onderlinge verkeer tussen internet aanbieder regelt. Op deze wijze kunnen abonnees van kabelbedrijven elkaar gratis kunnen bellen. Destijds ging het om een experiment van UPC, Essent, Multikabel en Caiw. "Nu is het makkelijker geworden omdat Essent en Multikabel in Ziggo zijn opgegaan," vertelde Van den Berg.

Hij wil echter een breder platform realiseren en vindt dat ook ADSL en mobiele aanbieders zich zouden moeten aansluiten. Ook bij mobiele telefonie zie je immers een trend naar IP. Volgens Van den Berg zou via het platform ook de onderlinge afrekening kunnen worden gerealiseerd.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2806618). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.