Managed hosting door True

Mobiel bellen buitenland wordt weer goedkoper

 

Mobiel bellen vanuit het buitenland kost volgend jaar maximaal 43 cent per minuut. Door ingrijpen van de Europese Commissie daalt die prijs, van vorig jaar 49 cent. In hoeverre de prijzen sms'en mobiel internetten worden ingeteugeld, blijkt later deze maand.

Consumenten hebben gezamenlijk 60 procent bespaard op hun mobiele telefoonrekening waar het gaat om bellen in het buitenland. Dat stelt de Europese Commissie althans in een persbericht waarin ze de resultaten van dwingend handelen op de telecommarkt positief uitlegt.

Volgens pan-Europese regulering werden alle mobiele telecomaanbieders in Europa vorig jaar verplicht om maximumprijzen te hanteren. Die tariefplafonds werden door de Europese Commissie opgelegd.

Vorig jaar mocht bellen maximaal 49 cent per minuut kosten en gebeld wórden 24 cent. Dat plafond daalt dit jaar naar respectievelijk 46 en 22 cent en volgend jaar naar 43 en 19 cent. Hoe groot de omzetderving bij de mobiele operators is, rekenen ze zelf niet voor noch de Commissie. De groothandelsprijs voor mobiel buitenlandbellen gaat omlaag van 30 naar 28 naar 26 cent. Dat resulteert in een bruto margo van 18 cent.

In 2010 kijkt het dagelijks bestuur van Europa of verdere regulering nodig is. De scope van de regulering wordt naar alle waarschijnlijkheid nog dit jaar uitgebreid. Dan zullen er niet enkel prijsplafonds voor mobiel bellen maar ook sms'en en internetten worden opgesteld.

De meeste Nederlanders, bijvoorbeeld, betalen gemiddeld tussen de 10 en 15 euro per megabyte die ze via een buitenlands Umts-netwerk downloaden. Volgens de Europese Commissie zou dat niet meer dan 1 euro mogen zijn, gekeken naar de kostprijs.

Bron foto: kouchi (CC)

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2627781). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.