Managed hosting door True

Android en LTE meest besproken in Barcelona

 

Googles mobiele besturingssysteem Android en LTE, de nieuwste generatie supersnel mobiele breedband, waren de meest gehoorde thema's op het Mobile World Congress in Barcelona. Een terugblik op het grootste evenement van de telecombranche.

Half februari organiseerde GSMA, het wereldwijde samenwerkingsverband van telefonieaanbieders, in Barcelona het jaarlijkse Mobile World Congress. Vanuit de hele wereld waren 55.000 mensen afgereisd voor de allerlaatste nieuwtjes en snufjes van de mobiele telefonie. Meest besproken thema's waren LTE en Android.

Long Term Evolution (LTE) is de mobiele breedbandtechniek die voortborduurt op het veelgebruikte umts en zijn snellere opvolger hsdpa. Hoewel LTE officieel nog valt onder de derde generatie mobiele telefonie, beschouwen veel mensen dit als het beginpunt van de vierde generatie (4G). Met deze technologie zijn op termijn netwerksnelheden mogelijk van 700 Mbs tot zelfs 1 Gbs, voorspelde vice-president device development Toshio Miki van NTT DoCoMo op het congres.

Nieuwe standaard

Al met al genoeg reden voor telecomoperators om LTE te omarmen. Na Vodafone en Verizon Wireless, begint ook China Mobile binnenkort met de eerste tests. Ook netwerkleveranciers als Ericsson, Nokia Siemens Networks, Alcatel-Lucent en NEC scharen zich achter de nieuwe standaard.

Grootste technologieconcurrent van LTE is WiMAX, met als grootste pleitbezorger chipfabrikant Intel. WiMAX is weliswaar nu al verder ontwikkeld dan LTE, maar heeft wel enkele nadelen. Zo moet het vereiste dichte netwerk van antennes nog worden opgezet en zijn de meest ideale netwerkfrequenties (nog) niet vrijgegeven. LTE kan in principe gebruikmaken van de bestaande infrastructuur en van kleinere delen van het frequentiespectrum.

Android

Ook Android, het door Google ontwikkelde open source besturingssysteem voor mobiele telefoons, gooide hoge ogen in Barcelona. Gsm-fabrikanten Samsung, LG, NEC Electronics, Qualcomm en Texas Instruments struikelden bijna over elkaar om te melden dat hun nieuwe smartphones binnen een jaar op Android draaien. De grootste voordelen van Android zijn dat nieuwe telefoons sneller ontwikkeld kunnen worden en dat ‘vreemde' applicaties gemakkelijker kunnen worden geïntegreerd op de telefoons.

Ook Windows Mobile, een van de vele concurrerende mobiele besturingssystemen, was even in het nieuws toen Sony Ericsson bekendmaakte zijn nieuwe smartphone met Windows uit te rusten. En dat terwijl de mobieltjesfabrikant zelf een belangrijk aandeel heeft in weer een ander mobiel besturingssysteem, Symbian.

Voor de rest werden in Barcelona vooral dezelfde thema's als voorgaande jaren aangesneden: ingebouwde gps en Wi-Fi, hoogresolutie camera's, meer geheugencapaciteit en grotere schermpjes die bovendien werken als touch screen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2352986). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.