Managed hosting door True

Column

De geschiedenis herhaalt zich

 

De bakelieten telefoon rinkelt. Vader staat moeizaam op uit zijn stoel en loopt naar de gang. "Wie zou het zijn?", vraagt hij zich af, de telefoon rinkelt niet zo vaak. Deze is alleen aangeschaft om de dokter te kunnen bellen omdat oma die in huis woont steeds gebrekkiger wordt.

Dit was het tafereel in veel gezinnen in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Het lijkt heel lang geleden omdat de ontwikkelingen van telefonie zeer snel zijn gegaan. Van de telefoon in de gang is deze verplaatst naar de huiskamer, een verdere inbreuk op onze privacy. Daarna een tweede toestel op de slaapkamer. Hierna bleef het even rustig, maar toen kwamen de draadloze toestellen. Wat een ervaring om lopend door het huis te kunnen bellen. Dat de buren soms op dezelfde frequentie zaten en mee konden luisteren werd op de koop toe genomen. Hoezo privacy? Toen kwam de gsm-ontwikkeling, die verliep stormachtig. De ontwikkeling van de telefonie in de huiselijke omgeving liep hiermee parallel. Er werden huiscentrales en DECT-toestellen aangeschaft om in elke ruimte van het huis bereikbaar te zijn. Nu heeft een gemiddeld gezinslid zijn eigen gsm's en een (groot) aantal draadloze- en/of vaste toestellen in huis. Bereikbaarheid is key!

Zijn er parallellen te trekken tussen de ontwikkeling van de telefonie en die van data? Een stukje geschiedenis, alleen ligt het begin midden jaren negentig. De pc stond op zolder, om zo nu en dan iets op te zoeken op internet en het was zo handig voor de kinderen. Er kwam een tweede pc voor de kinderen om werkstukken te maken. Internet werd verder ontdekt en een laptop of een pc in de huiskamer is toch veel gemakkelijker. Opnieuw een verdere inbreuk op de privacy. De pc werd ook ontdekt om te communiceren. Voorzichtig deed e-mail zijn intrede in de privé-omgeving. Het gemak van tweeweg datacommunicatie werd ontdekt, vooral door de stormachtige ontwikkeling van sms. De pc wordt meer en meer personal!

Wanneer bovenstaande doorgetrokken wordt naar de toekomst, dan zijn we er wat betreft de datacommunicatieontwikkelingen nog lang niet. We staan aan de basis van wat de huidige techniek ons biedt. We chatten tussen pc's en sturen sms'jes met en naar onze mobieltjes, hoezo vast/mobiel-integratie? De mobiele datacommunicatie begint nu langzaam van de grond te komen. Foto's door een mobiel gemaakt verschijnen op internet, worden bijna niet direct verstuurd, we hebben immers thuis nog geen (tablet-) pc in elke kamer om de foto direct te kunnen zien...

We hebben nog een spannende en uitdagende toekomst voor ons! Geïntegreerde triple-play diensten, de tv=pc, je eigen baby life op je mobiel..., je kunt het geloven of niet, maar gebeuren gaat het.

Piet Grootenboer
Algemeen Directeur Esprit Telecom

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1954501). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.