Managed hosting door True

Highroad beëindigt NAS/SAN-discussie

 

HAARLEM - Met de introductie van de Highroad-software breidt EMC gegevensopslag uit van het datacentrum naar de randen van het netwerk.

De nieuwe software deelt bestanden en combineert moeiteloos NAS en SAN. Volgens Jim Rothnie, technisch directeur van EMC, komt hiermee een eind aan de SAN/NAS-discussie. Rothnie doelt hiermee op de verwarring die nogal eens ontstaat over de technische verschillen tussen deze twee soorten opslagsystemen. NAS (network attached storage) en SAN (storage area networks) hebben twee woorden gemeen: netwerk en opslag. Vooral Internetaanbieders zijn gretige afnemers van NAS-servers. Zij lossen hun problemen op het gebied van schaalbaarheid op met rekken vol krachtige NAS-servers. Een probleem: deze servers zijn duur, de schaalbaarheid is beperkt en het beheer wordt al snel problematisch. Voor de mid-range brengt EMC binnenkort een goedkoper NAS-systeem op de markt, genaamd Chameleon. Een SAN werkt precies andersom en koppelt servers aan schijven via kabelverbindingen. Deze techniek werd al gebruikt bij mainframes. Sinds enkele jaren werken SAN’s vooral met glasvezel-technologie. Die biedt hogere snelheden, overbrugt langere afstanden en is flexibel omdat diverse servers en opslagsystemen één kabel kunnen delen. Zo worden grotere, maar goed beheersbare netwerken mogelijk. Het enige nadeel is dat ze peperduur zijn. Voorlopig blijft EMC marktleider. Maar de overname van Highground door Sun wordt binnen EMC met argusogen gevolgd. Ook Compaq kondigde deze maand een overeenkomst aan met onder andere CSS, Getronics, Info Products en Syntegra. Het bedrijf probeert zo een deel van deze lucratieve markt in handen te krijgen. Met de integratie van NAS en SAN realiseert EMC een doorbraak. Highroad maakt het mogelijk vertragingen en vastgelopen netwerken te omzeilen. Volgens Wouter Kolff, business consultant bij EMC, leidt de nieuwe software ertoe dat beheerders veel meer geheugen kunnen beheren. "Tot nu toe was de vuistregel 150 GB per beheerder. Dankzij de nieuwe software stijgt de hoeveelheid te beheren geheugen naar 900 GB."   Redactie Computable  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/12942). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.