Managed hosting door True

Opsplitsing Atos stuit op fel verzet

 

hoofdkwartier

De Atos Groep worstelt met de voorgenomen afscheiding van Tech Foundations, de outsourcingtak van de groep. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky de verliesgevende poot voor de kerst zou overnemen, maar dat is nog allerminst zeker, zo blijkt uit een persbericht dat Atos heeft uitgebracht.

Kretinsky zou bovendien een minderheidsbelang krijgen in het deel van Atos dat overblijft en doorgaat onder de naam Eviden. Atos denkt nu dat de deal pas in het begin van het tweede kwartaal van 2024 is af te ronden.

De groepsleiding zelf is onzeker over het doorgaan en spreekt van de 'meest haalbare weg'. Een aantal kleinere aandeelhouders verzet zich tegen de transactie en probeert dat via de rechter af te dwingen. Bovendien buigen nog enkele toezichthoudende instanties zich over deze zaak. Daarnaast is nog sociaal overleg gaande. Ook lopen nog onderhandelingen met Kretinsky over de financiële invulling van de deal. Verder voert de Atos Groep nog discussies met de banken over de kwijtschelding van leningen, een noodzakelijk aspect voor de verkoop aan de Tsjechische miljardair. Ook is nieuwe financiering voor Eviden nog niet zeker gesteld. De aandeelhoudersvergadering moet zich nog uitspreken over de definitieve voorwaarden van de transactie en de kapitaalverhogingen die nodig zijn om Eviden op de been te houden.

Terugtreden

Verder werd gisteren duidelijk  dat Bertrand Meunier wil terugtreden als voorzitter en lid van de Raad van Bestuur. Hij was in aanvaring gekomen met eerdergenoemde groep aandeelhouders. De uit het bankwezen afkomstige Jean Pierre Mustier vervangt hem als niet-uitvoerend voorzitter. Tweede man in de hoogste bestuurslaag wordt de ex-militair Laurent Collet-Billon die volgens Atos kijk heeft op cybersecurity, de digitale wereld en defensie. Onlangs werd de van Accenture Europa afkomstige Yves Bernaert als ceo aangesteld.

Aandeelhouders van Atos leefden gisteren tussen hoop en vrees. Gisterenochtend veerde de koers liefst 22 procent op toen het vertrek van Meunier werd aangekondigd. Maar een paar uur later noteerde het aandeel zes procent lager om vervolgens weer op te krabbelen. Mocht de verkoop aan Kretinsky niet doorgaan dan moet Atos een beroep doen op de kapitaalmarkt dan wel extra bedrijfsonderdelen van de hand doen. Dat is nodig omdat Atos in 2025 een berg schulden moet aflossen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7566006). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.