Managed hosting door True

Overname Ordina door Sopra Steria definitief

 

Ordina Belgium

Ordina-kantoor in Mechelen.

Aandeelhouders van Ordina hebben massaal ingestemd met de overname door de Franse ict-dienstverlener Sopra Steria. Daarmee is de deal rond, een halfjaar nadat de partijen hun interesse kenbaar maakten. Ordina-topman Jo Maes wordt na de overname verantwoordelijk voor de activiteiten van Sopra Steria in de Benelux.

Tijdens de aanbiedingsperiode, die eindigde op 26 september, is bijna 93 procent van de uitstaande Ordina-aandelen aangeboden. Per aandeel bieden de Fransen 5,75 euro en dividend, zoals ze in maart voorstelden. Met de biedprijs wordt het ict-bedrijf uit Nieuwegein gewaardeerd op bijna 520 miljoen euro, waarvan 480 miljoen euro door huidige aandeelhouders is gemeld.

Oorspronkelijk moest minimaal 95 procent van de aandeelhouders instemmen met de overname. Tijdens een aandeelhoudersvergadering eerder deze maand werd dit percentage verlaagd naar tachtig. Aangezien deze nieuwe drempel ruimschoots is bereikt en ook aan andere voorwaarden is voldaan, beschouwt Sopra Steria het bod als onvoorwaardelijk. De afwikkeling van de aandelen en de betaling van de biedprijs vinden plaats op 4 oktober.

Slotkoers

Afgelopen maart werd bekend dat Sopra Steria Ordina wil overnemen. Het Franse bedrijf bood een premie van 36 procent op de slotkoers van 14 maart, de dag voordat Ordina bevestigde open te staan voor een overname. Toen werd ook bekend dat Ordina-topman Jo Maes na de overname de activiteiten in de Benelux zou gaan leiden. De Belg leidt Ordina sinds 2017 en was eerder Ordina's landendirecteur België. Tussen 2009 en 2014 gaf hij bovendien leiding aan de Belgische en Luxemburgse activiteiten van Sopra, het bedrijf dat in 2014 fuseerde met Steria.

Destijds was er sprake van een tweede gegadigde om het bedrijf over te nemen, investeerder en Ordina's grootste aandeelhouder Teslin (vijftien procent). Deze bleek zich echter te scharen achter het bod van Sopra Steria, evenals de op-een-na-grootste aandeelhouder Mont Cervin (elf procent). De directie en het bestuur stemde ook in met het bod.

Sopra Steria is aan een reeks overnames bezig in de Benelux. Eind vorig jaar namen de Fransen het Belgische Tobania over en nu dus Ordina. De onderneming uit Parijs houdt zich bezig met consultancy, digitale diensten en software-ontwikkeling en telt ruim 46.000 medewerkers. Over 2022 boekte het bedrijf een omzet van ongeveer 5,1 miljard euro. Vergeleken met Sopra Steria is Ordina een kleintje. Het Nieuwegeinse bedrijf heeft ongeveer 2.800 werknemers en een omzet van 429 miljoen euro.

Met de overname van Ordina verdwijnt een van de laatste it-dienstverleners van de Amsterdamse effectenbeurs.

Ordina heeft vestigingen in Nieuwegein, Groningen, Eindhoven, Mechelen, Gent, Lummen, Namen en het Luxemburgse Windhof Koerich. Sopra Steria heeft zijn hoofdkantoor in Parijs en verder vestigingen wereldwijd. In de Benelux houdt de dienstverlener kantoor in Brussel, Louvain-La-Neuve, Amsterdam, Den Haag, Schiphol-Rijk, en Leudelange.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7560860). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.