Managed hosting door True

Satellietbedrijf Hiber financieel aan de grond

 

Hiber heeft uitstel van betaling gekregen. De kans is klein dat de EU, de Nederlandse overheid en financiers veel terugzien van de kleine dertig miljoen euro die twee jaar geleden in het Amsterdamse satellietbedrijf is gestoken. Ook de aandeelhouders wachten met samengeknepen billen af.

Hiber kon de verwachtingen niet waarmaken. Plan was de aarde met een netwerk te overspannen van satellieten ter grootte van een schoenendoos die iot-oplossingen in afgelegen gebieden verbinden met internet. Wereldwijde iot-connectiviteit via satellieten leek veelbelovend. Onder meer via SpaceX werden in 2018 de eerste ‘doosjes’ in de ruimte gebracht.

Maar de kleine ruimtevaarders uit Amsterdam voor communicatie tussen apparaten werkten op zijn zachtst gezegd niet al te best. De helft van de gelanceerde satellieten begaf het, terwijl de andere twee slecht functioneerden. De directie van Hiber probeerde nog even het tegendeel te doen geloven, maar al snel schakelden de Amsterdammers over op satellieten van een concurrent waartegen ze zich eerder hadden afgezet.

Toen de eigen satellieten geen succes bleken te zijn, beperkte Hiber zich tot dienstverlening. Maar ook dat liep anders dan het bedrijf voorspiegelde. Het Parool bericht vandaag dat sommige investeerders en (ex-)medewerkers weinig te spreken zijn over de gang van zaken bij Hiber. Het bedrijf wekte lange tijd de indruk zich met zijn iot-connectiviteit te richten op de Derde Wereld, milieubeschermers, hulpdiensten en wetenschappelijke onderzoekers. In plaats daarvan lag al gauw alle focus op de olie- en gasindustrie en mijnbouw. Het Parool citeert een oud-medewerker die het Hiber kwalijk neemt dat daarover niet duidelijk werd gecommuniceerd.

Ook achter de deal die Hiber maakte met de Zwitserse branchegenoot Astrocast, worden vraagtekens gezet. Volgens Het Parool denkt een aantal investeerders en (ex-)medewerkers dat het management van Hiber het bedrijf heeft klaargestoomd voor een overname door de Zwitsers die mini-satellieten bouwen. Astrocast raakte echter zelf ook in de problemen waarna Hiber weer op eigen benen kwam te staan. Juridisch is gesteggel over die scheiding ontstaan. Ook Astrocast zit financieel in zwaar weer.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7513122). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.