Managed hosting door True

'Harde ingreep nodig bij Centric DBS'

Sanderink spreekt van chaos bij grote divisie

 

Centric HQ

Centric moet hard snijden in de divisie Digital Business Solutions (DBS) die infrastructurele diensten levert. Ex-topman Gerard Sanderink vreest dat in ieder geval honderd à 150, en wellicht zelfs driehonderd à vierhonderd medewerkers moeten vertrekken.

Sanderink zei dit tijdens zijn ‘schorsingszaak’ voor de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. De inmiddels heengezonden Sanderink noemde dit bedrijfsonderdeel, waar achthonderd mensen werken, ‘behoorlijk verliesgevend’. ‘Het is daar een chaos’, meent Sanderink, ‘sinds een nieuwe organisatiestructuur is opgezet.’

De vorige directie heeft volgens hem ‘alles op zijn kop gezet’. Gekozen is voor een matrix-structuur waarbij niemand meer weet wie voor wat verantwoordelijk is. Volgens Sanderink lopen klanten weg. Hij zei dat het 'zo’n zootje' is geworden dat geen goede dienstverlening meer mogelijk is. Drie maanden geleden had Centric nog een nieuwe interim directeur, Paul Frank, bij deze divisie aangesteld.

Aernout Vink, voorzitter van de Ondernemingskamer, vroeg Sanderink hoe het grote aantal vacatures bij Centric valt te rijmen met de noodzaak van een forse personeelsreductie. Volgens Sanderink vallen er gaten omdat Centric niet de juiste mensen heeft. Verder zei Sanderink dat het bij Centric aan efficiency ontbreekt. Hij acht een flinke reorganisatie nodig om de Nederlandse activiteiten uit de verliezen te helpen.

Vooruitbetaling

Verder kwamen tijdens de zitting bij de Ondernemingskamer nieuwe problemen aan het licht. Een aantal belangrijke leveranciers eist voortaan vooruitbetaling omdat de kredietverzekering is gestopt. Ook wil Zurich Benelux de polis voor cyberverzekering niet meer verlengen waardoor de aansprakelijkheid als gevolg van cyberaanvallen en schade door phishing en andere computerfraude niet meer is gedekt. De security is in de ogen van deze assuradeur niet voldoende geregeld.

Donderdag werd ook bekend dat behalve ABN Amro geen enkele bank meer een relatie met Centric wil. Ook klanten lopen weg. Centric blijkt straks definitief afscheid te moeten nemen van De Nederlandsche Bank als klant. Er is een tender uitgeschreven waar Centric niet bij zit. Sanderink bevestigde ook dat de Bank voor Nederlandse Gemeenten (BNG) op het punt staat het contract op te zeggen.

De rechter noemde al deze kwesties als reden om zo snel mogelijk Sanderink te vervangen door een nieuwe uitvoerende bestuurder met vergaande bevoegdheden en een niet-uitvoerende bestuurder. Sanderinks betoog dat alleen hij als ervaren turn-aroundmanager Centric weer op de rails kan zetten, vond bij de Ondernemingskamer geen gehoor.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7430264). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.