Managed hosting door True

Sanderink verliest alle macht over Centric

 

Gerard Sanderink is per direct geschorst als bestuurder van Centric. De zeggenschap over op één na al zijn aandelen wordt overgedragen aan een beheerder. Tot die beslissing is de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam donderdagavond gekomen.

De bijzondere Kamer peinst er niet over de Twentse zakenman nog enige invloed te gunnen over de it-dienstverlener. Volgens Aernout Vink, voorzitter van de Ondernemingskamer, mist de eigenzinnige Sanderink het vermogen om rationele beslissingen te nemen. Reageerde de Twentse zakenman, die zichzelf onlangs weer tot bestuurder had benoemd, daar nog met een verbaasde 'tsja' op, woedend werd hij toen Vink opmerkte dat Sanderink bovendien onvoldoende in staat is om leiding te geven: Hoe durft u dat te zeggen?’ De Ondernemingskamer oordeelde dat het aanblijven van Sanderink een acute bedreiging zou vormen voor de continuïteit van het it-bedrijf waarvan zoveel (semi)overheden afhankelijk zijn.

In de plaats van Sanderink treedt een uitvoerend bestuurder aan die geheel zelfstandig bevoegd is om besluiten te nemen. Daarnaast komt er een niet-uitvoerend bestuurder, tevens voorzitter van het bestuur. Verder maakte de Kamer de schorsing van oud-IBM’er Peter Mous die afgelopen woensdag door Sanderink naar huis was gestuurd, ongedaan.

Rian van Rijbroek

Na de uitspraak liet Sanderink zich een ‘Djezus’ ontvallen, schudde zijn hoofd en beende weg. Voor de man, die gearmd met zijn vriendin Rian van Rijbroek de rechtbank was binnengekomen, komt de uitspraak als een domper. Daarna was het ook voorbij met de glimlachjes die het stel even daarvoor nog regelmatig uitwisselde.

De Ondernemingskamer voelt niets voor een compromis waarbij naast Sanderink een ervaren bestuurder komt te zitten. Sanderink duldt geen tegenspraak, zo bleek donderdag tijdens de uitvoerige behandeling van het verzoek van het Openbaar Ministerie tot een enquête bij Centric en de onmiddellijke schorsing van Sanderink. Nog niet bekend is wie binnenkort de leiding over Centric krijgt. Wel zijn al gesprekken gevoerd met oud-staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken), thans CDA-kamerlid.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7430195). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.