Managed hosting door True

Sanderink maakt plotse comeback als topman Centric

 

Centric HQ

Gerard Sanderink keert geheel onverwachts bij Centric terug als bestuursvoorzitter en niet-uitvoerend bestuurder. Bijna twee jaar nadat hij wegens aanhoudende onrust rond zijn persoon alle bestuurstaken moest neerleggen, is de volledig eigenaar van het it-bedrijf - ook formeel - weer helemaal de baas.

Na een ware exodus van topbestuurders, managers en andere sleutelfiguren springen nu ook de huidige bestuursvoorzitter Louis Luijten en niet-uitvoerend bestuurder Aike Schoots van boord. Het duo legt per direct zijn taken neer.

Dit maakt Centric vandaag in een kort persbericht bekend. Het is Luijten en Schoots niet gelukt het it-bedrijf weer in rustig vaarwater te brengen. Het besluit om Sanderink weer met de strategie en dagelijkse operaties te belasten, lijkt dan ook niet uit luxe te zijn geboren. ‘Dit besluit is ingegeven door recente ontwikkelingen binnen Centric’, stelt het geplaagde bedrijf.

Belangrijke opdrachtgevers als De Nederlandsche Bank en BNG zouden hun relatie met Centric willen herzien. Ook het contract met ASML voor werkplekbeheer lijkt op de tocht staan. Verder kost het Centric moeite capabele it’ers aan zich te binden, zeker nu de arbeidsmarkt ongekend krap is. Volgens kringen rond het bedrijf zou er sprake zijn van een braindrain.

Daar komt nog bij dat de jarenlange ruzies tussen Sanderink en zijn ex-vriendin, de vele rechtszaken die daaruit voortvloeien en een aantal geruchtmakende ontslagzaken hun wissel hebben getrokken. Het imago van Centric kreeg hierdoor meerdere deuken.

Over de schreef

Als manager heeft Sanderink geen goede reputatie. In juli 2021 oordeelde het Gerechtshof Den Haag dat de hij in twee ontslagzaken van Centric-directeuren over de schreef is gegaan. Het hof bekrachtigde het oordeel van de kantonrechter dat de excentrieke it-ondernemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, juridisch een van de zwaarste diskwalificaties die een werkgever kan treffen.

In de ontslagzaak van voormalig commercieel directeur Hans Schrijver liet de rechter Sanderink onomwonden weten diens agressieve gedrag beu te zijn. Minstens zo zwaar rekende de rechter diens handelen aan in de ontslagkwestie rond ex-detacheringsdirecteur Pieter van der Stoel. Sanderinks gedrag was naar het oordeel van het hof in strijd met goed werkgeverschap.

Overigens komt het vertrek van Luijten niet uit de lucht vallen. In juni van dit jaar wilde de ervaren bestuurder al opstappen na wrijving met Sanderink. Luijten zou aanvankelijk hebben ingestemd met het voorstel van de toenmalige ceo Johan Taams, cfo Patrick Rosengarten en coo Bart Fehmers om naar de Ondernemingskamer te stappen in verband met wanbeheer door Sanderink.

Toen de excentrieke Twentse ondernemer daar lucht van kreeg, oefende hij zware druk op Luijten uit, waarna de board-voorzitter inbond. Doordat de non-executives in de meerderheid waren, ging het plan niet door. Daarop zijn Taams en Rosengarten opgestapt. Luijten wilde meteen na de zomer opstappen. Uiteindelijk is dat deze week gebeurd. Sanderink gaat samen met Peter Mous als niet-uitvoerend bestuurder nu ook proberen een nieuwe board aan te stellen. Verder wordt verwacht dat hij ook een reorganisatie gaat doorvoeren om de cijfers op te krikken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7424022). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.